Alopecia areata
Hodebunn med flekkvise områder uten hår.

Alopecia areata er en vanlig form for ikke-arrdannende hårtap. Den kan oppstå i alle aldre, men oftest hos unge mennesker i alderen 15–30 år.

Faktaboks

Uttale

alopes'ia are'ata

Etymologi

Av gresk alopekia, ‘hårtap’, og areatus, ‘flekkvis’

Vanligvis ses små, myntstore runde flekker med hårtap i hodebunnen, men skjeggområdet, øyebryn og øyevipper og andre steder på kroppen kan også rammes. Hos noen kan større områder angripes. Hos noen angripes hele hodebunnen (alopecia totalis) eller alt kroppshår og hodebunnen (alopecia universalis). Det kan gi en prikkende følelse i hodebunnen, og hvis øyevipper er involvert kan øynene bli såre, men vanligvis gir alopecia areata ingen symptomer.

Årsaker

Årsaken er ukjent, men mye tyder på at immunsystemet ved en feil angriper hårfolliklene og lager betennelse. En sykdom der immunsystemet angriper eget vev kalles en autoimmun sykdom. Mennesker med alopecia areata har litt høyere sjanse enn andre til å utvikle flere autoimmune sykdommer som for eksempel skjoldbruskkjertelbetennelse, diabetes, lupus og vitiligo. Risikoen for å utvikle disse er imidlertid fremdeles svært lav.

Alopecia areata kan ha en arvelig komponent, og genetiske faktorer spiller en rolle i utviklingen av hårtapet. Om lag 20 prosent av de som har alopecia har noen i familien som har denne tilstanden, og risikoen for å utvikle sykdommen kan øke hvis noen i nær familie, som foreldre eller søsken, har alopecia areata.

Det er ikke påvist noen sikker sammenheng mellom diett, vitamin- og mineralmangler og alopecia areata. Stress kan noen ganger påvirke alopecia areata. Det er likevel viktig å merke seg at mange med alopecia areata ikke opplever noen direkte sammenheng mellom stress og hårtilstanden.

Utvikling

Det er ikke mulig å forutsi hvor mye hår som vil gå tapt. Hos noen kan håret vokse spontant tilbake i løpet av noen måneder, mens hos andre kan tilstanden bli langvarig og føre til omfattende hårtap. De fleste som bare har noen få flekker med hårtap vil imidlertid få gjenvekst i løpet av ett års tid.

Behandling

Alopecia areata kan ikke kureres, men mange vil oppleve fullstendig hårgjenvekst innen ett år uten behandling. Kortison i krem eller flytende form kan bidra til å redusere betennelsen og stimulere hårgjenvekst, og kan brukes i en begrenset periode. Kortison kan også gis som injeksjoner lokalt i områder på hodebunnen som er rammet av alopecia areata.

Kontaktimmunterapi

En annen behandlingsmetode er kontaktimmunterapi, hvor et allergen eller kjemikalie påføres huden for å danne en allergisk reaksjon. Deretter påføres denne kjemikalien på de hårløse områdene vanligvis én gang per uke for å opprettholde en mild betennelse. Dette kan bidra til å stimulere hårgjenvekst. Behandlingen kan ha en del bivirkninger og brukes ikke så mye.

JAK-hemmere

Det er begrenset bevis for at tradisjonelle immundempende legemidler i tablettform, som for eksempel metotreksat og azatioprin, kan ha effekt. Imidlertid kan såkalte JAK-hemmere være effektive. I 2022 ble baricitinib det første legemiddelet av denne typen som ble godkjent for behandling av alopecia areata. Medikamentet er imidlertid per i dag ikke godkjent for bruk med refusjon på offentlige sykehus i Norge. JAK-hemmere er en ny type målrettede sykdomsmodifiserende legemidler i tablettform som blokkerer enzymer i cellene som spiller en viktig rolle i betennelsesprosessen. Når disse enzymene blokkeres, vil ikke immuncellene lenger klare å angripe vevet, og det oppstår derfor ikke betennelse.

Andre tiltak

Noen mennesker med alopecia areata foretrekker å bruke parykk mens de venter på at håret skal vokse ut igjen. Personer med alopecia areata som ønsker hårerstatning eller hodeplagg, kan søke om økonomisk støtte til dette gjennom NAV.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg