Nedbrytning av azatioprin, merkaptopurin og tioguanin

Nedbrytning av azatioprin © Deborah Maizels/Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS). Vernet verk

Azatioprin er et legemiddel som virker ved å dempe immunforsvaret. Azatioprin brukes ved en rekke autoimmune sykdommer og sjenldnere etter organtransplantasjon.

Azatioprin hemmer DNA-syntesen slik at celledeling av immunforsvarets celler hemmes (immunsupresjon). Azatioprin virker også betennelsesdempende (antiinflamatorisk).

Azatioprin er et prodrug av merkaptopurin (en antimetabolitt), som igjen nedbrytes til tioguanin og aktive tioguaninnukleotider (se figur).

I dag brukes azatioprin mest i behandling av autoimmune sykdommer som lupus, alvorlig leddgikt (revmatoid artritt) og Crohns sykdom, og i mindre grad etter organtransplantasjon.

Det kan ta flere måneder før effekten oppnås. Allopurinol, et legemiddel mot urinsyregift, henne enzymet xantindehydrogenase (se figur). Denne interaksjonen medfører at det dannes mer aktive tioguaninnukleotider fra merkaptopurin enn ellers. Resultatet er at effekten av azatioprin blir sterkere og risiko for bivirkninger øker.

Noen individer har en genetisk variant som gjør at de omdanner merkaptopurin i større grad til aktive tioguaninnukleotider enn andre. Slike personer har økt risiko for bivirkninger hvis ikke dosen reduseres.

Pasienter må ta kontakt med legen ved unormal slapphet og tretthet, infeksjoner og/eller neseblødninger. Oppfølging med måling av riktig dosenivå i blodet er viktig.

Den vanligste bivirkninger er beinmargssuppresjon med blodmangel (anemi), unormalt lavt antall hvite celler (leukocytter) (leukopeni) og unormalt lav konsentrasjon av trombocytter (blodplater) (trombocytopeni).

Les mer i Store norsk leksikon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.