Angioødem, angionevrotisk ødem, flyktig opptredende hevelse (ødem) i hud og slimhinner, som skyldes en kraftig utvidelse av blodårene i vevet. Hevelsene oppstår oftest i ansiktsregionen, særlig i øyelokkene, leppene og eventuelt i svelget, og de kan utvikles i løpet av minutter. Hvis det er slimhinner i svelget eller strupehodet som rammes, kan tilstanden føre til pustebesvær og i verste fall til kvelning. Det finnes en sjelden, arvelig form for angioødem (hereditært angioødem). Denne tilstanden skyldes en genetisk svikt i komplementsystemet. Ved hereditært angioødem mangler pasienten fungerende C1-esteraseinhibitor, et protein som virker som en bremsekloss når komplementsystemet aktiveres. Hos pasienter som har denne formen for angioødem, kan lette slag og små skader føre til store hevelser.

Den vanlige formen for angioødem oppstår ved at mastceller i huden og slimhinnene frisetter mediatorer, spesielt histamin, som påvirker blodårene slik at de utvider seg. Angioødem opptrer ofte samtidig med urtikaria og er i prinsippet den samme reaksjonen. Forskjellen er at angioødem opptrer dypere i huden/slimhinnen, og at denne tilstanden dermed fører til større grad av hevelser i vevet enn dem som oppstår ved urtikaria.

Årsakene og behandlingen er i hovedsak de/den samme ved angioødem og urtikaria. Behandlingen av heriditært angioødem er tilførsel av virksom C1-esteraseinhibitor, som fremstilles fra blod fra blodgivere.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.