DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Angioødem er en flyktig opptredende hevelse (ødem) i hud og slimhinner som skyldes en kraftig utvidelse av blodårene i vevet. Hevelsene oppstår oftest i ansiktsregionen, særlig i øyelokkene, leppene og eventuelt i svelget, og de kan utvikles i løpet av minutter. Hvis det er slimhinner i svelget eller strupehodet som rammes, kan tilstanden føre til pustebesvær og i verste fall til kvelning.

Faktaboks

Uttale
angioødˈem
Etymologi
av gresk angeion, ‘kar’, og oidema, ‘hevelse’
Også kjent som
angionevrotisk ødem

Årsaker

Det er to ulike årsaker til utvikling av angioødemer: Den ene skyldes frisetting av histamin fra mastceller og/eller basofile granulocytter, som er det samme som skjer ved urtikaria, og opptrer da ofte samtidig med urtikaria. Denne varianten kan skyldes IgE-medierte allergier rettet mot proteiner, slik som mat (egg, nøtter) eller kontakt med dyr (hest, hund). Slike allergier er lette å oppdage, siden det er så kort responstid mellom eksponering og reaksjon. Men i mange tilfeller opptrer disse reaksjonene spontant, uten at det kan påvises noen utløsende årsak, såkalt idiopatisk angioødem/urtikaria.

Den andre årsaken til angioødem er feil i komplementsystemet, noe som enten kan skyldes en genetisk feil (heriditært angioødem) eller kan være en bivirkning av legemidler, vanligvis ACE-hemmere. Ved hereditært angioødem mangler pasienten fungerende C1-esteraseinhibitor, et protein som virker som en bremsekloss når komplementsystemet aktiveres.

Symptomer

Histaminutløst angioødem oppstår typisk hurtig, ofte i løpet av minutter, og gjerne samtidig med at det utvikles urtikaria i huden. Denne varianten går spontant tilbake i løpet av timer. Typisk for denne reaksjonen er at den er flyktig. Samtidig som den forsvinner ett sted, kan det oppstå nye hevelser eller utslett et annet sted.

Komplementrelatert angioødem har oftest et tregere forløp. Ved denne varianten kan hevelsene oppstå etter et traume, som tannbehandling. Hevelsene står lenger enn ved histaminutløst angioødem og ledsages aldri av urtikaria. Personer med denne tilstanden har ofte en historie med akutte magesmerter, noe som skyldes hevelser i tarmer eller andre indre organer.

Behandling

Ved histaminutløst angioødem er behandlingen den samme som ved histaminutløst urtikaria. Ved akutte, livstruende hevelser, for eksempel i svelget, vil injeksjon med adrenalin være nødvendig.

Behandlingen av heriditært angioødem retter seg mot å korrigere svikten i C1-esteraseinhibitor. Det finnes flere medikamenter som påvirker dette. I akutte situasjoner vil tilførsel av renset C1-esteraseinhibitor, fremstilt av blod fra blodgivere, være effektivt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg