angioødem

DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Angioødem, angionevrotisk ødem, er en flyktig opptredende hevelse (ødem) i hud og slimhinner, som skyldes en kraftig utvidelse av blodårene i vevet. Hevelsene oppstår oftest i ansiktsregionen, særlig i øyelokkene, leppene og eventuelt i svelget, og de kan utvikles i løpet av minutter. Hvis det er slimhinner i svelget eller strupehodet som rammes, kan tilstanden føre til pustebesvær og i verste fall til kvelning.

Faktaboks

Uttale
angioødˈem
Etymologi
av gresk angeion, ‘kar’, og oidema, ‘hevelse’
Også kjent som
angionevrotisk ødem

Sykdomsutvikling

Den vanlige formen for angioødem oppstår ved at mastceller i huden og slimhinnene frisetter mediatorer, spesielt histamin, som påvirker blodårene slik at de utvider seg. Angioødem opptrer ofte samtidig med urticaria (elveblest) og er i prinsippet den samme reaksjonen. Forskjellen er at angioødem opptrer dypere i huden/slimhinnen, og at denne tilstanden dermed fører til større grad av hevelser i vevet enn dem som oppstår ved urticaria.

Årsaker og behandling

Årsakene og behandlingen er i hovedsak de samme som ved angioødem og urticaria. Behandlingen av heriditært angioødem er tilførsel av virksom C1-esteraseinhibitor, som fremstilles av blod fra blodgivere.

Hereditært angioødem

Det finnes en sjelden, arvelig form for angioødem som kalles hereditært angioødem. Denne tilstanden skyldes en genetisk svikt i komplementsystemet. Ved hereditært angioødem mangler pasienten fungerende C1-esteraseinhibitor, et protein som virker som en bremsekloss når komplementsystemet aktiveres. Hos pasienter som har denne formen for angioødem, kan lette slag og små skader føre til store hevelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg