Angioødem, angionevrotisk ødem, flyktig opptredende hevelse (ødem) i hud og slimhinner, som skyldes en kraftig utvidelse av blodårene i vevet. Hevelsene oppstår oftest i ansiktsregionen, særlig i øyelokkene, leppene og eventuelt i svelget, og de kan utvikles i løpet av minutter. Hvis det er slimhinner i svelget eller strupehodet som rammes, kan tilstanden føre til pustebesvær og i verste fall til kvelning.

Den vanlige formen for angioødem oppstår ved at mastceller i huden og slimhinnene frisetter mediatorer, spesielt histamin, som påvirker blodårene slik at de utvider seg. Angioødem opptrer ofte samtidig med urticaria og er i prinsippet den samme reaksjonen. Forskjellen er at angioødem opptrer dypere i huden/slimhinnen, og at denne tilstanden dermed fører til større grad av hevelser i vevet enn dem som oppstår ved urticaria.

Årsakene og behandlingen er i hovedsak de samme som ved angioødem og urtikaria. Behandlingen av heriditært angioødem er tilførsel av virksom C1-esteraseinhibitor, som fremstilles fra blod fra blodgivere.

Det finnes en sjelden, arvelig form for angioødem som kalles hereditært angioødem. Denne tilstanden skyldes en genetisk svikt i komplementsystemet. Ved hereditært angioødem mangler pasienten fungerende C1-esteraseinhibitor, et protein som virker som en bremsekloss når komplementsystemet aktiveres. Hos pasienter som har denne formen for angioødem, kan lette slag og små skader føre til store hevelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.