Angioødem, angionevrotisk ødem, flyktig opptredende hevelse (ødem) i hud og slimhinner, som skyldes en kraftig utvidelse av blodårene i vevet. Hevelsene oppstår oftest i ansiktsregionen, særlig i øyelokkene, leppene og eventuelt i svelget, og de kan utvikles i løpet av minutter. Hvis det er slimhinner i svelget eller strupehodet som rammes, kan tilstanden føre til pustebesvær og i verste fall til kvelning.

Den vanlige formen for angioødem oppstår ved at mastceller i huden og slimhinnene frisetter mediatorer, spesielt histamin, som påvirker blodårene slik at de utvider seg. Angioødem opptrer ofte samtidig med urticaria og er i prinsippet den samme reaksjonen. Forskjellen er at angioødem opptrer dypere i huden/slimhinnen, og at denne tilstanden dermed fører til større grad av hevelser i vevet enn dem som oppstår ved urticaria.

Årsakene og behandlingen er i hovedsak de samme som ved angioødem og urtikaria. Behandlingen av heriditært angioødem er tilførsel av virksom C1-esteraseinhibitor, som fremstilles fra blod fra blodgivere.

Det finnes en sjelden, arvelig form for angioødem som kalles hereditært angioødem. Denne tilstanden skyldes en genetisk svikt i komplementsystemet. Ved hereditært angioødem mangler pasienten fungerende C1-esteraseinhibitor, et protein som virker som en bremsekloss når komplementsystemet aktiveres. Hos pasienter som har denne formen for angioødem, kan lette slag og små skader føre til store hevelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.