Aripiprazol er et legemiddel som fortrinnsvis brukes i behandling av schizofreni og moderat til alvorlig manisk episode ved bipolar lidelse type 1 hos voksne. Det kan også forebygge nye maniske episoder hos voksne som tidligere har hatt effekt av behandling med aripiprazol.

Virkning

Symptomene til schizofreni klassifiseres vanligvis som positive symptomer og negative symptomer. Positive symptomer er vrangforestillinger, tankeforstyrrelser og hallusinasjoner. Symptomene antas å komme av en overaktivitet av signalstoffet dopamin i hjernen. Negative symptomer er depresjon, nedsatt sosialisering og angst. De negative symptomene antas å komme av en overaktivitet av signalstoffet serotonin.

Aripiprazol demper både de positive og negative symptomene. Det gjør legemiddelet ved å hemme dopamin- og serotoninaktivitet i hjernen. Mer spesifikt virker aripiprazol ved å blokkere mottakermolekylene (reseptorene) for dopamin og serotonin i hjernen: D2-reseptorer for dopamin og 5HT2A-reseptorer for serotonin.

Aripiprazol er et annengenerasjons antipsykotikum som også kalles atypisk antipsykotikum. I motsetning til andre atypisk antipsykotika, har aripiprazol en delvis aktiverende effekt på dopamin D2-reseptorer og serotonin 5HT2A-reseptorer. Det vil si at reseptorene ikke blokkeres helt fullstendig.

Aripiprazol er det eneste godkjente antipsykotiske legemiddelet som reduserer dopaminaktiviteten i hjernen uten å blokkere D2-reseptorer.

Bruk

Apiriprazol brukes i behandling av schizofreni hos voksne og unge over 15 år og til bipolar lidelse type 1 hos unge over 13 år. Maniske episoder ved bipolar lidelse type 1, bør ikke behandles i mer enn 12 uker.

Preparater

Apiriprazol finnes som tabletter, smeltetabletter, mikstur og injeksjon. Handelsnavnet til aripiprazol i Norge er Abilify.

Bivirkninger

Aripiprazol har mindre tendens til bivirkninger som stoffskifteforstyrrelser og bevegelsesproblemer sammenlignet med andre typiske antipsykotika. I likhet med andre antipsykotika kan aripiprazol også gi ulike vanlige bivirkninger som tretthet, munntørrhet, kvalme og forstoppelse.

Forsiktighetsregler

På grunn av bivirkningen tretthet, bør det vises forsiktighet i forbindelse med bilkjøring og aktiviteter som krever oppmerksomhet. I tillegg anbefales det å være forsiktig med alkoholbruk under behandlingen med legemidlet.

Aripiprazol omsettes i kroppen hovedsakelig via cytokrom P450 enzymene CYP3A4 og CYP2D6 i leveren. Ved samtidig bruk av aripiprazol og andre legemidler som virker på samme enzymer kan interaksjoner forekomme. Det øker risiko for behandlingssvikt eller forekomst av bivirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg