Beta-2-reseptorer er en gruppe adrenerge reseptorer som stimuleres ved binding av adrenalin, noradrenalin og andre adrenerge agonister til reseptor. Beta-2-reseptorer tilhører det sympatiske nervesystem og er særlig forbundet med glatt muskulatur i bronkier, blodårer og livmoren og finnes også i hjertet.

Beta-2-reseptorer er av typen G-proteinkoblede reseptorer og aktiveres når en agonist, som for eksempel adrenalin, binder seg til reseptoren i cellemembranen. Denne stimuleringen aktiverer enzymet adenylsylklase på innsiden av cellen. Adenylsyklase katalyserer dannelsen av signalmolekylet cAMP. Konsentrasjonen av cAMP øker og aktiverer proteinkinaser som regulerer cellefunksjoner ved fosforylering.

Stimulering av beta-2-reseptorer fører til flere fysiologiske responser, deriblant utvidelse av blodårer (vasodilatasjon) og bronkiedilatasjon via avslapning av muskulaturen rundt bronkiene.

Effektene på bronkiene utnyttes i behandling av lungesykdom, for eksempel astma. Andre tilleggseffekter er mukociliær transport, redusert karpermeabilitet og hemming av mediatorfrigjøring fra mastceller og basofile granulocytter.

Beta-2-reseptorer finnes i bronkiene, men også i hjertet, spesielt i sinusknuten. Stimulering av beta-2-reseptorer sammen med stimulering av beta-1-reseptorer gir effekter på hjertets funksjoner (kontraksjon, relaksasjon, pulsfrekvens, ledningshastighet). Virkningen på hjertet er liten ved bruk av beta-2-agonister i terapeutiske doser.

Sammenliknet med noradrenalin som har relativt liten effekt på beta-2-reseptorer, har adrenalin større effekt på beta-2-reseptorer i forhold til beta-1-reseptorer.

Adrenerge beta-2-reseptoragonister er for eksempel salbutamol og salmeterol.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.