Blow-out-fraktur
Blow-out-fraktur er et beinbrudd i én flere av øyehulens vegger uten samtidig brudd i øyehulens kanter. Her er det et brudd i nedre vegg i venstre øyehule og noe bløtvev har sunket ned (herniert) i venstre kjevebihule.
Av /Radiopaedia.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Øyehulen.

Bildet viser øyehulen og de seks musklene som beveger øyet. De fire rette musklene springer ut fra en felles senering (anulus tendineus communis) i øyehulens bakvegg. Den øvre skrå muskelen går ut fra et punkt like ovenfor seneringen. Man ser at muskelens festesene passerer gjennom en bruskring (trochlea) like bak øyehulens øvre kant og derfra under den øvre, rette muskelen til øyeeplet. Den nedre skrå muskelen utgår fra øyehulens bunn inn mot nesen og løper under den nedre rette muskelen til øyeeplet. Musklene er cirka 40 millimeter lange og cirka 10 millimeter brede ved festepunktet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Blow-out-fraktur er et beinbrudd i én flere av øyehulens (orbita) vegger uten samtidig brudd i øyehulens kanter. Blow-out-fraktur er den vanligste formen for orbitafraktur. Dette beror på at øyehulens beinvegger til dels er svært tynne, og dermed sårbare for brudd ved ansiktsskader. De vanligste årsakene til blow-out-frakturer er slag mot ansiktet eller idrettsskader hvor en ball eller annen stump gjenstand treffer øyehulen eller området rundt.

Faktaboks

Også kjent som

utblåsningsfraktur

Den hyppigst forekommende varianten av blow-out-fraktur er brudd i øyehulens nedre vegg (orbitagulvet), ettersom denne veggen er tynn og mangler underliggende støtte. Selv om mediale vegg strengt tatt er den tynneste av øyehulens fire beinete vegger, forekommer isolerte brudd sjeldnere i mediale vegg enn i orbitagulvet fordi den mediale veggen støttes av silbeinets bjelkeaktige (trabekulære) struktur. Isolert brudd i øvre vegg (orbitataket) eller laterale vegg er svært sjeldent, hovedsakelig som følge av noe tykkere bein og til dels omgivende stabiliserende strukturer i disse områdene.

Skademekanismer

Det er to rådende hovedteorier om skademekanismen ved blow-out-frakturer. Teorien om den «hydrauliske» mekanismen bygger på at et stumpt traume mot øyehulen forårsaker økt trykk i øyehulen, som indirekte medfører brudd i øyehulens skjøre beinvegger. Teorien om «buckling»-mekanismen bygger på energioverflytning fra et traume mot orbitakanten, som direkte medfører brudd ved kompresjon av øyehulens beinvegger. Begge hovedmekanismene anses å være medvirkende ved blow-out-frakturer.

En tredje teori om skademekanismen ved blow-out-frakturer er «globe-to-wall»-teorien. Denne teorien hevder at øyeeplet (bulbus oculi) blir dyttet bakover i øyehulen under skaden, og direkte kan medføre brudd i nedre og/eller mediale vegg av øyehulen. «Globe-to-wall»-teorien er imidlertid omdiskutert og i liten grad anerkjent, ettersom studier ikke har gitt overbevisende støtte til denne skademekanismen.

Brudd i orbitagulvet kan potensielt medføre herniering av muskler eller annet bløtvev utenfor øyeeplet ned i kjevebihulen (sinus maxillaris).

«Fall-lem»-fraktur er en spesiell form for brudd i orbitagulvet. Ved denne bruddtypen blir deler av øyemuskulaturen (vanligvis musculus rectus inferior bulbi) eller annet bløtvev i øyehulen inneklemt idet et nedslått beinfragment fra orbitagulvet smetter tilbake mot normal posisjon på grunn av beinets elastisitet. «Fall-lem»-frakturer er vanligst hos barn og unge voksne fordi beinvevet i yngre aldersgrupper har høyere elastisitet enn hos eldre personer.

Symptomer

De to hovedkjennetegnene på blow-out-fraktur er dobbeltsyn (diplopi) og innsunket øye (enoftalmus).

Dobbeltsyn kan være forårsaket av inneklemte øyemuskler, alternativt annet inneklemt bløtvev som er tilheftet muskelskjeden og derved hindrer normale øyebevegelser i én eller flere retninger. Væskeopphopning (ødem) i øyehulen kan dessuten gi innskrenkede øyebevegelser som igjen medfører dobbeltsyn.

Enoftalmus forårsakes av utvidelse og herniering av innhold i øyehulen, men kan potensielt maskeres av ledsagende ødem eller blødning i akuttstadiet. Nedsunket øye (hypoglobus) kan forekomme ved brudd i orbitagulvet ledsaget av herniering av bløtvev. Utstående øye (eksoftalmus) er sjeldent, men kan forekomme ved kraftig hevelse eller blødning bak øyeeplet.

Nerveskade

Skade på en nerve som delvis forløper gjennom orbitagulvet (nervus infraorbitalis) kan medføre sensibilitetsforstyrrelser på kinn, nedre øyelokk, deler av nesen, overleppe og tannkjøtt i overkjeven på den skadede siden. Okulokardiale reflekser, som formidles via nervus trigeminus og nervus vagus, kan i sjeldne tilfeller gi symptomer som kvalme, oppkast, bradykardi og hypotensjon.

Behandling

Det varierer mellom ulike land og fagmiljøer når man ser det fornuftig med kirurgi. Generelt er det enighet om at skaden bør opereres umiddelbart dersom herniering eller inneklemming av bløtvev medfører okulokardiale symptomer, samt ved blødning bak øyeeplet som truer synsstyrken. På grunn av fare for fibrosedannelse blir skader med inneklemt bløtvev vanligvis operert raskt. Brudd med liten eller ingen feilstilling trenger vanligvis ikke opereres, såfremt pasienten ikke har alvorlige eller plagsomme symptomer. Ved kirurgisk behandling blir først herniert bløtvev reponert, etterfulgt av rekonstruksjon av beindefekten i øyehulen med et implantat av titan eller annet materiale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg