Kroppens elektrolytter
Natrium (Na+), kalium (K+), magnesium (Mg2+), fosfat (PO43-) og kalsium (Ca2+) er de viktigste elektrolyttene i kroppen. Konsentrasjonen av disse kan måles i blodet.
Kroppens elektrolytter

Hypokalemi er en tilstand med for lav konsentrasjon av kalium i blodet. Den vanligste årsaken til hypokalemi er bruk av vanndrivende legemidler (diuretika). De vanligste symptomene er muskelsvakhet og hjerterytmeforstyrrelser. Alvorlig hypokalemi kan føre til lammelser og livstruende hjerterytmeforstyrrelser.

Faktaboks

Uttale
hypokalemˈi
Etymologi
av gresk hypo, ‘under, for lite’, grunnstoffet kalium, og gresk haima, ‘blod’

Normalområdet for konsentrasjon av kalium i blodplasma er 3,6–5,0 mmol/L. Hypokalemi er definert som kaliumkonsentrasjoner i blodplasma på under 3,6 mmol/L og inndeles etter alvorlighetsgrad. Jo lavere konsentrasjon av kalium i blodplasma, desto alvorligere er tilstanden.

  • lett 3,0–3,5 mmol/L
  • moderat 2,5–2,9 mmol/L
  • alvorlig < 2,5 mmol/L

Symptomer og tegn

Symptomer på hypokalemi forekommer som regel ved kaliumkonsentrasjoner i blodplasma på under 3,0 mmol/L. Moderat hypokalemi (2,5–2,9 mmol/L) kan føre til allmenn svakhet i kroppen, kvalme og forstoppelse. Alvorlig hypokalemi (under 2,5 mmol/L) kan føre til symptomer fra nerver og muskler i form av delvis lammelse (parese) eller total lammelse (paralyse) og hjerterytmeforstyrrelser. Lammelsene starter oftest i beina og beveger seg oppover i kroppen.

Årsaker

Det er fire hovedmekanismer for hypokalemi:

1. Den vanligste årsaken til hypokalemi er at nyrene skiller ut for mye kalium. Dette skyldes oftest bruk av vanndrivende legemidler. Andre legemidler kan også føre til utskillelse av kalium fra nyrene: mineralkortikoider, glukokortikoider, penicillin og beslektede antibiotika i høye intravenøse doser, samt aminoglykosider. Videre kan en del cellegift og soppmidler (antimykotika) i høye doser føre til tap av magnesium fra nyrene, noe som vil kunne redusere opptaket av kalium.

2. Ved oppkast eller diaré kan man tape så mye kalium gjennom fordøyelseskanalen at man får hypokalemi.

3. En annen årsak er at kalium transporteres inn i cellene, altså at man har et kaliumskifte fra ekstracellulær væske til intracellulær væske. Dette kan skyldes blant annet alkalose, betareseptor-stimulering, reernæringssyndrom og hypotermi.

4. En fjerde årsak er for lite inntak av kalium over tid.

Diagnostikk

Årsaken til hypokalemi blir som oftest avdekket gjennom en god sykehistorie og klinisk undersøkelse. I tillegg til blodprøver, hvor man blant annet måler nyrefunksjonen og arteriell blodgass, tas EKG og urinprøver. Karakteristisk funn på EKG er en U-bølge som kommer rett etter T-bølgen. Hjerterytmeforstyrrelser fra hjertets hovedkamre og forkamre kan også ses på EKG.

Behandling

Behandlingen av hypokalemi er tilskudd av kalium i tablettform, gjennom sonde eller intravenøst. Hypomagnesemi, det vil si lav konsentrasjon av magnesium i blodet, kan vanskeliggjøre korrigering av hypokalemi. Derfor er det viktig å korrigere en eventuell hypomagnesemi ved hypokalemi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg