Dopaminagonister er legemidler som likner på dopamin og som aktiverer dopaminreseptorer i hjernen. Dopaminagonister brukes i behandling av Parkinsons sykdom, for å redusere frigjøring av prolaktin, ved akromegali og «restless legs» syndrom.

Preparater

I Norge finnes det flere dopaminagonister på markedet. Eksempler er:

  • bromokriptin
  • kabergolin
  • kvinagolid
  • pramipeksol
  • ropinirol
  • rotigotin

Virkning

Dopaminagonister virker ved å binde seg til og aktivere dopaminreseptorer i hjernen. Dette fører til at effektene til dopamin blir forsterket. Dopamin er en viktig transmittersubstans i sentralnervesystemet. Dopamin er involvert i kontroll av motoriske funksjoner, følelsesliv og belønningssystemer i hjernen. Dopamin regulerer også frigjøring av hormoner fra hypofysen. Dopamin hemmer frigjøring av prolaktin, og stimulerer frigjøring av veksthormon.

Det finnes flere undergrupper av dopaminreseptorer i sentralnervesystemet, men alle dopaminagonistene virker særlig på D2-reseptorer.

Bruk

Dopaminagonister brukes til behandling av Parkinsons sykdom. Ved denne sykdommen er det er mangel på dopamin i basalgangliene. Behandling med legemidler stopper ikke utviklingen av sykdommen, men kan bedre noen av symptomene. Dopaminagonister kan brukes alene, eller i kombinasjon med andre legemidler mot Parkinsons sykdom, som levodopa. Dopaminagonister er ofte førstevalg hos yngre pasienter med Parkinsons sykdom, siden de gir mindre muskelbivirkninger enn levodopa.

Bromokriptin brukes også i behandling av prolaktinfrigjørende svulster i hypofysen, eller for å hindre uønsket utskillelse av melk (galaktoré). Bromokriptin i høye doser kan også brukes ved akromegali, da det hemmer produksjonen av veksthormon. kvinner som har nedsatt fruktbarhet (fertilitet), kan få bedre fruktbarhet av å bruke dopaminagonister.

Kabergolin brukes også for å hemme produksjon av morsmelk hos kvinner som ikke ønsker å amme.

Det har blitt vist god effekt ved bruk av dopaminagonister mot «restless-legs» syndromet.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er kvalme, oppkast, svimmelhet, tretthet og hodepine. Disse er vanligst i oppstartsfasen av behandlingen og er ofte forbigående. Bivirkninger i sentralnervesystemet forårsaket av dopaminagonister er stort sett doseavhengig og inntreffer ved behandling med høye doser. Slike bivirkninger kan være psykiske symptomer som synshallusinasjoner, vrangforestillinger, forvirring og søvnproblemer. Impulskontrollforstyrrelser kan forekomme. Ufrivillige muskelsammentrekninger og bevegelser ses sjeldnere enn ved behandling med levodopa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg