Gynekologisk undersøkelse foretas best når kvinnen kan ligge på ryggen med beina bøyd i hofteledd og kneledd. Dette såkalte gynekologiske leie oppnås på en spesialbygd undersøkelsesbenk. Slik undersøkelse foregår både i allmennpraksis og i spesialisthelsetjenesten.
Legen som undersøker trenger god belysning, helst en operasjonslampe med regulerbart lys. Til en vanlig gynekologisk undersøkelse kreves ikke sterile instrumenter, men instrumentene må være vel rengjort og kokt før bruk. Et instrument, spekulum, føres inn i skjeden slik at man oppnår bedre oversikt. Det finnes forskjellige størrelser og typer av spekulum. Det kan være hensiktsmessig å bruke et såkalt selvholdende spekulum, særlig når inspeksjonen skal kombineres med at man tar celleprøver og bakteriologiske prøver.
Ved mistanke om betennelse må det tas prøver til mikroskopisk undersøkelse og til bakteriologisk dyrking. Gjærsopp i kjønnsorganene kan legen ofte diagnostisere ved direkte mikroskopisk undersøkelse på sitt kontor. Til påvisning av mikroorganismer brukes spesielle vattpensler som føres inn i urinrørsåpningen og i livmorhalskanalen. Penslene stikkes ned i rør med et transportmedium og overføres til et bakteriologisk laboratorium.
Livmortappen (portio) inspiseres. Her i grenseområdet mellom to typer av slimhinne kan sykelige prosesser utvikle seg, særlig uregelmessige celledelinger og kreftutvikling (livmorhalskreft). Ved hjelp av en børste og en trespatel kan man skrape av cellemateriale, som fikseres og farges for deretter å mikroskoperes. Slike celleprøver er en meget verdifull metode for tidlig diagnose av livmorhalskreft. I Norge blir alle kvinner mellom 25 og 70 år kalt inn for slik undersøkelse i et screeningprogram.
Kommentarer (2)
skrev Anna Nagy
svarte Mari Paus
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.