Gynekologisk undersøkelse foretas best når kvinnen kan ligge på ryggen med beina bøyd i hofteledd og kneledd. Dette såkalte gynekologiske leie oppnås på en spesialbygd undersøkelsesbenk. Slik undersøkelse foregår både i allmennpraksis og i spesialisthelsetjenesten.

Legen som undersøker trenger god belysning, helst en operasjonslampe med regulerbart lys. Til en vanlig gynekologisk undersøkelse kreves ikke sterile instrumenter, men instrumentene må være vel rengjort og kokt før bruk. Et instrument, spekulum, føres inn i skjeden slik at man oppnår bedre oversikt. Det finnes forskjellige størrelser og typer av spekulum. Det kan være hensiktsmessig å bruke et såkalt selvholdende spekulum, særlig når inspeksjonen skal kombineres med at man tar celleprøver og bakteriologiske prøver.

Ved mistanke om betennelse må det tas prøver til mikroskopisk undersøkelse og til bakteriologisk dyrking. Gjærsopp i kjønnsorganene kan legen ofte diagnostisere ved direkte mikroskopisk undersøkelse på sitt kontor. Til påvisning av mikroorganismer brukes spesielle vattpensler som føres inn i urinrørsåpningen og i livmorhalskanalen. Penslene stikkes ned i rør med et transportmedium og overføres til et bakteriologisk laboratorium.

Livmortappen (portio) inspiseres. Her i grenseområdet mellom to typer av slimhinne kan sykelige prosesser utvikle seg, særlig uregelmessige celledelinger og kreftutvikling (livmorhalskreft). Ved hjelp av en børste og en trespatel kan man skrape av cellemateriale, som fikseres og farges for deretter å mikroskoperes. Slike celleprøver er en meget verdifull metode for tidlig diagnose av livmorhalskreft. I Norge blir alle kvinner mellom 25 og 70 år kalt inn for slik undersøkelse i et screeningprogram.

Eksplorasjon

Ved hjelp av fingrene og en hånd kan legen kjenne på bekkenhulens organer. Legen utfører som regel en kombinert undersøkelse (bimanuell palpasjon), idet den ene hånden skyver fremre bukvegg og bekkenorganene nedover mot fingrene på undersøkerens annen hånd. Fingereksplorasjonen fra skjeden (vaginaleksplorasjon) kan utføres med en eller to fingrer, to brukes fortrinnsvis hos kvinner som har født. Ved rektovaginaleksplorasjon føres pekefinger inn i vagina og langfinger inn i rektum. Ved bruk av fingrene kan forholdene på livmorens bakre vegg og i bekkenhulens bunn kartlegges. Mindreårige piker kan undersøkes ved rektal eksplorasjon. I disse tilfellene benyttes fortrinnsvis pekefingeren.

Kolposkopi

Spesialister i gynekologi vil ofte også benytte et kolposkop for å inspisere portio. Metoden består i at en inspiserer ved hjelp av et mikroskop (kolposkop), som gir mellom 10 og 20 gangers forstørrelse. Til kolposkopet er det koblet en sterk lyskilde og spesielle fargefiltre. Metoden kan ikke erstatte en cytologisk prøve, men er et meget verdifullt supplement. Fordelen ved kolposkopi er at undersøkeren kan få holdepunkter for om det er celleforandringer på livmortappen, og eventuelt ta prøver fra områder som ser mistenkelige ut.

Ultralyd

Ofte brukes ultralydundersøkelse som et supplement til gynekologisk undersøkelse. Det kan både benyttes en stavformet probe som føres inn i skjeden eller en abdominalprobe som føres over magen. I tillegg til det som kan kjennes med fingrene, kan da innholdet i livmoren sees, tykkelsen på slimhinnen kan måles, eventuelle muskelknuter kan lokaliseres og måles, eggstokkene kan sees, og hvis det er cyster på eggstokkene, kan størrelsen måles og innholdet bedømmes.

Spesialundersøkelser

En rekke diagnostiske spesialundersøkelser i tilslutning til den gynekologiske kan utføres på et legekontor. Andre spesialundersøkelser krever mer utstyr eller har preg av enkle diagnostiske inngrep som bør utføres i narkose.

Fra områder i slimhinnen, for eksempel i skjedeåpningen, skjeden og på portio, kan det være nødvendig å ta såkalte biopsier. Dette er avklipping eller utstansing av et lite stykke vev. På samme måte kan det også tas celleprøver eller biter av livmorslimhinnen ved at man bruker spesielle instrumenter som føres opp gjennom livmorhalskanalen. Disse undersøkelsene kan utføres uten bedøvelse eller eventuelt i lokalbedøvelse. I tilslutning til gynekologisk undersøkelse ved sykehusene er det i dag stor anvendelse av såkalt endoskopi. Ved hjelp av spesialkonstruerte instrumenter med innebygd optisk utstyr som føres inn i kroppens hulrom (endoskoper), kan de indre kjønnsorganer inspiseres.

Ved hysteroskopi føres et tynt rør forsynt med lyskilde inn gjennom livmorhalsen og inn i selve livmorhulen. Denne holdes utspilt ved instillasjon av væske som er klar gjennomskinnelig. Gjennom røret kan for eksempel åpningen inn til egglederne, eventuelt polypper og/eller muskelknuter, iakttas.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Maltau, Jan Martin, Molne, Kåre, Nesheim, Britt-Ingjerd. (2015). Obstetrikk og gynekologi.

Kommentarer (2)

skrev Anna Nagy

jeg vil vite mer om polypper i livmoren.

svarte Mari Paus

Hei! Du kan lese mer om polypper her https://sml.snl.no/polypp. Du kan også prøve å søke etter informasjon på helsebiblioteket.no eller andre bibliotek. Mvh. Mari Paus

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg