Ekstrauterint svangerskap eller ektopisk svangerskap er et svangerskap der det befruktede egget fester seg og utvikler seg utenfor livmorhulen. Ekstrauterin betyr det som ligger utenfor livmoren.

Omkring 0,5–1 prosent av alle graviditeter ender som ektopiske.

Passasjehindring i egglederne etter gjennomgått underlivsbetennelse, for eksempel gonoré eller klamydia, er årsaken til ektopiske svangerskap i de fleste tilfellene. Misdannelser og feil i mekanismene som styrer transporten av egget fra eggstokkene til livmoren kan være årsaken.

Omtrent sju dager etter befruktningen vil egget, som da består av en liten kule med celler, begynne å grave seg ned i slimhinnen på det stedet det måtte befinne seg. Normalt vil det være i livmoren, men hvis transporten ned gjennom egglederen ikke har foregått normalt, vil det være et annet sted. De fleste ekstrauterine svangerskap er i egglederen, men de kan også være på eggstokken eller hvor som helst i bukhulen. Når egget fester seg i egglederen kalles det et tubarsvangerskap.

Det har hendt at et ekstrauterint svangerskap har endt i et levende barn, men det er medisinske kuriositeter.

Ekstrauterine svangerskap ender etter noen uker enten med at fosteret dør, eller med at det blir blødning fra vevet der egget har gravd seg ned og begynt å lage morkake. En slik blødning foregår inne i bukhulen og kommer ikke til syne.

Når et ekstrauterint svangerskap i egglederen tar slutt, kalles det også en tubarabort. Det vil som regel føre til at det blir blødning i egglederens vegg under placentavevet. Fosteret (som på dette tidspunktet er om lag én centimeter langt) og deler av placenta (morkaken) løsner fra veggen og kan støtes ut i bukhulen. Egglederen fylles så av blod og abortrester. Hvis prosessen går sin naturlige gang, kan blødningen stoppe og tilstanden helbredes. I svært mange tilfeller fortsetter derimot blødningen, og blodtapet kan bli flere liter og livstruende for kvinnen.

Symptomene på ekstrauterint svangerskap er gjerne en langvarig, sparsom blødning fra skjeden sammen med smerter i underlivet. En svangerskapstest vil være positiv. Diagnosen av denne svangerskapskomplikasjonen kan være meget vanskelig. I de typiske tilfellene kan kvinnen 7–9 uker etter opphør av menstruasjonsblødningene få smerter i underlivet med utstråling til ryggen og skuldrene. De vanlige svangerskapstegnene og den kjemiske svangerskapsprøven vil være positive inntil embryo og morkakevevet dør.

Tubarruptur betyr revnet eggleder, forårsaket av at fosteret vokser seg så stort at egglederen revner før tilstanden blir oppdaget og behandlet. Symptomene på tubarruptur er de samme som symptomene på ekstrauterint svangerskap for øvrig, men smertene er gjerne kraftige og blødningen inn i bukhulen kan bli betydelig.

Behandlingen er som regel kirurgisk, via laparoskop eller åpen operasjon. Alt avhengig av forholdene kan enten bare selve svangerskapet fjernes, eller hele egglederen må fjernes. I enkelte tilfeller er det ikke nødvendig med operasjon, og tilstanden kan behandles med metotrexat, en cellegift som gjør at fostercellene går til grunne.

Ofte er egglederen så ødelagt at det er mest hensiktsmessig å fjerne den. Kvinner som har hatt ekstrauterint svangerskap har tendens til senere å få et nytt tilfelle, eller de kan få problemer med å oppnå ny graviditet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.