ekstrauterint svangerskap

Ekstrauterint svangerskap. Enkelte ganger fester det befruktede egget seg ikke i livmorslimhinnen, men på et annet sted. Som regel vil det være i de indre kjønnsorganer, men det kan være hvor som helst i bukhulen. Dette kalles ekstrauterint (ektopisk) svangerskap. Et slikt svangerskap blir ikke fullbåret, annet enn i ekstremt sjeldne tilfeller. Tegningen viser de forskjellige steder der egget kan feste seg.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Ekstrauterint svangerskap eller ektopisk svangerskap er et svangerskap der det befruktede egget fester seg og utvikler seg utenfor livmorhulen. Ekstrauterin betyr det som ligger utenfor livmoren.

Faktaboks

Etymologi
av latin extra, ‘utenfor’, og uterus, ‘livmor’

Omkring 0,5–1 prosent av alle graviditeter ender som ektopiske.

Passasjehindring i egglederne etter gjennomgått underlivsbetennelse, for eksempel gonoré eller klamydia, er årsaken til ektopiske svangerskap i de fleste tilfellene. Misdannelser og feil i mekanismene som styrer transporten av egget fra eggstokkene til livmoren kan være årsaken.

Omtrent sju dager etter befruktningen vil egget, som da består av en liten kule med celler, begynne å grave seg ned i slimhinnen på det stedet det måtte befinne seg. Normalt vil det være i livmoren, men hvis transporten ned gjennom egglederen ikke har foregått normalt, vil det være et annet sted. De fleste ekstrauterine svangerskap er i egglederen, men de kan også være på eggstokken eller hvor som helst i bukhulen. Når egget fester seg i egglederen kalles det et tubarsvangerskap.

Det har hendt at et ekstrauterint svangerskap har endt i et levende barn, men det er medisinske kuriositeter.

Ekstrauterine svangerskap ender etter noen uker enten med at fosteret dør, eller med at det blir blødning fra vevet der egget har gravd seg ned og begynt å lage morkake. En slik blødning foregår inne i bukhulen og kommer ikke til syne.

Når et ekstrauterint svangerskap i egglederen tar slutt, kalles det også en tubarabort. Det vil som regel føre til at det blir blødning i egglederens vegg under placentavevet. Fosteret (som på dette tidspunktet er om lag én centimeter langt) og deler av placenta (morkaken) løsner fra veggen og kan støtes ut i bukhulen. Egglederen fylles så av blod og abortrester. Hvis prosessen går sin naturlige gang, kan blødningen stoppe og tilstanden helbredes. I svært mange tilfeller fortsetter derimot blødningen, og blodtapet kan bli flere liter og livstruende for kvinnen.

Symptomer og tegn

Symptomer og tegn på ekstrauterint svangerskap er gjerne langvarig, sparsom blødning fra skjeden sammen med smerter i underlivet. En svangerskapstest vil være positiv. Diagnosen av denne svangerskapskomplikasjonen kan være meget vanskelig. I de typiske tilfellene kan kvinnen syv til ni uker etter opphør av menstruasjonsblødningene få smerter i underlivet med utstråling til ryggen og skuldrene. De vanlige svangerskapstegnene og den kjemiske svangerskapsprøven vil være positive inntil embryo og morkakevevet dør.

Tubarruptur

Tubarruptur betyr revnet eggleder, forårsaket av at fosteret vokser seg så stort at egglederen revner før tilstanden blir oppdaget og behandlet. Symptomene på tubarruptur er de samme som symptomene på ekstrauterint svangerskap for øvrig, men smertene er gjerne kraftige og blødningen inn i bukhulen kan bli betydelig.

Behandling

Behandlingen er som regel kirurgisk, via laparoskop eller åpen operasjon. Alt avhengig av forholdene kan enten bare selve svangerskapet fjernes, eller hele egglederen må fjernes. I enkelte tilfeller er det ikke nødvendig med operasjon, og tilstanden kan behandles med metotrexat, en cellegift som gjør at fostercellene går til grunne.

Ofte er egglederen så ødelagt at det er mest hensiktsmessig å fjerne den. Kvinner som har hatt ekstrauterint svangerskap har tendens til senere å få et nytt tilfelle, eller de kan få problemer med å oppnå ny graviditet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg