Endetarm, nederste del av fordøyelseskanalen. Dette 15–20 cm lange stykket forbinder tykktarmens S-formede del (sigmoideum) med endetarmsåpningen (anus). Den er festet med bindevev til fremsiden av korsbenet, og er kledd med bukhinne bare øverst, på forsiden. Den får derved en krumning som er av betydning ved undersøkelser og operative inngrep. Tarmens misvisende latinske navn (av rectus, 'rett') skriver seg fra antikken, da man ut fra undersøkelser på dyr feilaktig trodde at også menneskets endetarm var rett.

Den øverste delen av endetarmen (ampulla recti) smalner av nedover. Den har innvendig tre kraftige tverrgående slimhinnefolder (valvulae anales), to på venstre side og en på høyre. Denne betegnes som Kohlrauschs fold. Til sammen kan disse foldene bevirke en delvis lukning av tarmen.

Den nederste delen av endetarmen, som slutter i endetarmsåpningen, kalles analkanalen (canalis analis). Den kan lukkes ved hjelp av to ringmuskler: en indre av glatt muskulatur (musculus sphincter ani internus) som styres av det autonome nervesystemet, og en ytre tverrstripet lukkemuskel (musculus sphincter ani externus), som kan kontrolleres av viljen.

I den nederste delen av endetarmen er det vertikale, langsgående slimhinnefolder (columnae anales). Her er det mange blodkar. Ved kontraksjon av lukkemusklene blir tilbakestrømningen av blodet hindret. Det gir stuvning og ofte smertefull utvidelse av venene (hemoroider).

Tykktarmen tømmer med visse mellomrom sitt innhold ut i endetarmen. Den kan da utvides betydelig for på gi plass til avføringen, ellers kan tarmen ofte være nærmest tom. Ved en slik utvidelse spennes tarmveggen. Reflektorisk vil uvilkårlig kontraksjonen av den indre lukkemuskelen opphøre, samtidig som muskelspenningen i den øvrige tarmen øker (avføringstrang). Dersom dette undertrykkes, kan det føre til forstoppelse. Endetarmen forblir da full, og tarmveggens evne til å oppfatte slike signaler svekkes gradvis.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.