Endetarmssykdommer er sykdommer som forekommer i endetarmen. Dette kan dels være isolerte problemer, dels ledd i en generell tykktarmslidelse.

Undersøkelse og utredning

Endetarmsåpningen og nedre del av endetarmen kan undersøkes med en finger, såkalt rektaleksplorasjon. Undersøkelsen gir et inntrykk av størrelsen på blærehalskjertelen (prostata) hos menn, og tidlige stadier av prostatakreft kan oppdages.

For å undersøke resten av endetarmen må legen bruke et rektoskop, eventuelt et fleksibelt fiberendoskop. Med dette utstyret kan han se slimhinnen i hele endetarmen, og eventuelt ta vevsprøver (biopsi) av slimhinnen. Dersom det er spørsmål om funksjonsforstyrrelser, kan det gjøres en såkalt defekografi, en røntgenundersøkelse som fremstiller selve avføringsbevegelsen og kan påvise mekaniske forstyrrelser.

Sykdomsformer

Medfødte sykdommer

Medfødte sykdommer i endetarmen er sjelden, men endetarmsatresi forekommer. Dette er en manglende forbindelse mellom endetarm og anus. Denne og andre misdannelser oppdages som regel i spedbarnsalder.

Endetarmsfremfall – prolaps

Fremfall av endetarmen gjennom anus skyldes som regel svekkelse av bekkenbunnsmuskulatur, og kvinner er mer utsatt, spesielt de som har født barn. Tilstanden medfører at endetarmsslimhinnen har dårlig feste inne i tarmen, slik at denne kommer ut av endetarmsåpningen når man trykker i forbindelse med toalettbesøk. Dette kan føre til både smerter, sårdannelse og problemer med avføringen. Behandlingen er en operasjon med feste av tarmveggen.

Hemoroider

Hemoroider er blant de aller hyppigste endetarmslidelsene. En annen årsak til lignende smerter i analregionen er fissurer. Dette er sprekkdannelser i analkanalen som ofte oppstår ved forstoppelse. Tilstanden kan være svært smertefull, men kan vanligvis behandles uten operativt inngrep.

Betennelsessykdommer

En annen viktig gruppe av endetarmssykdommer er betennelsessykdommer. Enkelte ganger kan endetarmen (rektum) være det eneste området som er affisert. Betennelsen kalles da proktitt. Oftest inngår imidlertid betennelsesforandringer i endetarmen som del av en generell tykktarmssykdom. Både Crohns sykdom og ulcerøs kolitt vil ofte gi forandringer i endetarmen, med blod og slim i avføringen, og eventuelt smerter i området.

Crohns sykdom kan også medføre fistler i endetarmsområdet. En fistel er en liten, «falsk» gang, for eksempel fra endetarmen og ut på huden til side for endetarmsåpningen. Slike fistler kan være svært plagsomme og krever ikke sjelden kirurgisk behandling.

Polypper og kreft

Polypper kan oppstå i hele tykktarmens lengde, inkludert endetarmen. Små polypper er nesten alltid godartede, men hvis størrelsen er over én centimeter, er sjansen for ondartethet større. Fordi enkelte polypper utvikler seg videre til kreft, vil en alltid fjerne polypper hvis en finner dem, også i endetarmen. Små polypper vil for øvrig gi lite symptomer, og de fleste oppdages tilfeldig. Noen av dem kan imidlertid blø og gi blodig avføring, eller avgi slim eller andre sekreter som påvirker utseendet på avføringen.

Endetarmskreft, cancer recti, er en relativt hyppig kreftform som ofte kan oppdages med enkle metoder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg