Fenazon er et legemiddel som virker smertestillende og febernedsettende. Fenazon blir ikke ansett som et førstevalgspreparat da det finnes andre smertestillende som anses tryggere og mer effektive.

Faktaboks

Uttale
fenazˈon
Også kjent som
amerikansk antipyrin

Virkning

Fenazon tilhører gruppen pyrazoloner. Det er gjort få studier på fenazon, og derfor er det lite dokumentasjon på hvordan det virker.

Bruk

Legemidler som inneholder fenazon brukes for å lindre milde til moderate smerter, for eksempel hodepine. Fenazon er et gammelt legemiddel og er fortsatt i bruk, men i synkende grad. Fenazonpreparater selges reseptfritt på norske apotek.

Bivirkninger

Det er få bivirkninger forbundet med fenazon alene, men høye doser kan gi rød urin. I tillegg kan det forekomme innsovningsvansker, hodepine, uro og skjelving. Dette er også kjente bivirkninger av koffein alene, og det er diskutert om dette er en effekt av fenazon eller koffein. Ved bruk av fenazon i høye doser over lengre tid kan man oppleve hodepine når man slutter med legemidlet (legemiddelindusert hodepine). Det er derfor ikke anbefalt å bruke fenazon over lengre tid uten samråd med lege.

Forsiktighetsregler

Fenazon skal ikke brukes av personer med magesår eller fordøyelsesbesvær (dyspepsi) fordi fenzon kan virke irriterende på slimhinnen i magesekken. Det skal utvises forsiktighet hos personer med høyt blodtrykk eller hjertesykdom fordi fenazon kan påvirke koagulasjonsystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg