Fenazon er et legemiddel som virker smertestillende og febernedsettende. Fenazon blir ikke ansett som et førstevalgspreparat da det finnes andre smertestillende som anses tryggere og mer effektive.

Fenazon tilhører gruppen pyrazoloner. Det er gjort få studier på fenazon, og derfor er det lite dokumentasjon på hvordan det virker.

Legemidler som inneholder fenazon brukes for å lindre milde til moderate smerter, for eksempel hodepine. Fenazon er et gammelt legemiddel og er fortsatt i bruk, men i synkende grad. Fenazonpreparater selges reseptfritt på norske apotek.

Det er få bivirkninger forbundet med fenazon alene, men høye doser kan gi rød urin. I tillegg kan det forekomme innsovningsvansker, hodepine, uro og skjelving. Dette er også kjente bivirkninger av koffein alene, og det er diskutert om dette er en effekt av fenazon eller koffein. Ved bruk av fenazon i høye doser over lengre tid kan man oppleve hodepine når man slutter med legemidlet (legemiddelindusert hodepine). Det er derfor ikke anbefalt å bruke fenazon over lengre tid uten samråd med lege.

Fenazon skal ikke brukes av personer med magesår eller fordøyelsesbesvær (dyspepsi) fordi fenzon kan virke irriterende på slimhinnen i magesekken. Det skal utvises forsiktighet hos personer med høyt blodtrykk eller hjertesykdom fordi fenazon kan påvirke koagulasjonsystemet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.