Fettembolisme er fettpartikler i sirkulasjonen som kan føre til tilstopping av små eller større blodårer. Dersom fettembolisme gir symptomer kalles tilstanden fettembolismesyndrom.

Faktaboks

Også kjent som

fettemboli, embolia adipis

Årsak

Fettpartikler i blodet kan påvises etter blant annet ulykker med brudd på større knokler eller bekkenet, risikoen øker dersom det er flere brudd. Fettembolisme kan også forekomme etter skader uten brudd, ved kirurgi (hofte- eller kneprotese) og ved visse medisinske tilstander.

Fettembolismesyndrom oppstår som følge av en betennelsesreaksjon på fettpartikler i sirkulasjonen. Det foreligger både en mekanisk og en biokjemisk forklaringsmodell, men årsakssammenhengen er usikker.

Symptomer

Ved fettembolismesyndrom er pusteproblemer det vanligste symptomet. Pusten blir tung og rask, men man får likevel ikke nok oksygen i blodet. Ved hjelp av oksygenmåling på fingeren kan man måle lav oksygenmetning.

Videre kan det komme nevrologiske symptomer som forvirring, nedsatt bevissthet og kramper. Hos omtrent en tredjedel av pasientene oppstår det punktformige blødninger i huden (petekkier).

Diagnose og behandling

Fettembolisme syndrom er en klinisk diagnose, noe som vil si at den stilles på bakgrunn av symptomer hos pasienter med tilstander som er kjent å utløse tilstanden.

Det finnes ikke noen spesifikk behandling for fettembolismesyndrom, så det gis støttebehandling etter behov. Det kan være behov for hjelp til å puste (oksygenbehandling, respiratorbehandling) og væsketilførsel og eventuelt medisiner for å holde blodtrykket oppe på et akseptabelt nivå.

Prognose

De aller fleste pasientene overlever, men noen få prosent dør enten som følge av lungesvikt, sjokk eller hjerneødem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg