Virkningsmekanisme av antiepileptika
Felles for alle epilepsimedisiner er at de demper nervecellerimpulser.
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS) .

Gabapentin er et legemiddel som brukes i behandling av epilepsi. Det brukes også i behandling av nervesmerter.

Virkningsmekanisme

Ved epilepsi er det for høy aktivitet i nerveceller i sentralnervesystemet. Gabapentin hemmer stimulerende nerveceller i sentralnervesystemet. Den eksakte virkningsmekanismen er ikke helt klarlagt, men dyrestudier tyder på at den viktigste virkningsmekanismen er hemming av spenningsregulerte kalsiumkanaler i sentralnervesystemet. Binding til kalsiumkanalene er antatt å hemme frigjøring av aktiverende signaler (eksitatoriske nevrotransmittere). Ved å redusere mengden aktiverende signaler forebygges epileptiske anfall og nervesmerter.

Bruk

Gabapentin brukes til å forebygge fokale anfall ved epilepsi. Den kan brukes enten alene eller i kombinasjon med andre antiepileptika når behandling med kun ett legemiddel er utilstrekkelig.

Gabapentin brukes også mot bestemte nervesmerter (som perifer nevralgi og nevropati). Slike smerter skyldes en nerveskade forårsaket av ulike sykdommer som diabetes eller herpesinfeksjon.

Bivirkninger

Ved bruk av gabapentin er det vanlig å oppleve en rekke bivirkninger som søvnighet, hodepine, svimmelhet, feber, kvalme og oppkast. Psykiatriske bivirkninger som forvirring, depresjon, angst og nervøsitet kan også forekomme.

Bivirkningene er vanligvis kraftigst i begynnelsen av behandlingen, men avtar etter at legemiddelet er blitt brukt en periode.

Forsiktighetsregler

Gabapentin kan gi redusert reaksjonsevne, derfor er det viktig å utvise forsiktighet ved bilkjøring og ved bruk av maskiner eller annet risikofylt arbeid.

Gabapentin kan krysse morkaken hos gravide og gå over i morsmelken hos ammende. Det er ukjent om dette kan påvirke fosteret/barnet.

Det skal også utvises forsiktighet ved nedsatt nyrefunksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg