Epstein-Barr-virus

Artikkelstart

Epstein-Barr-virus er en type herpesvirus som står bak 90 prosent av tilfellene av kyssesyke (mononukleose). Viruset er et DNA-virus, det vil si at arvestoffet er DNA.

Faktaboks

Uttale

'eppstein-b'arr

Etymologi

Navnet er etter den britiske patologen og virologen Michael Anthony Epstein (født 1921) og den britiske virologen Yvonne Margaret Barr (1932–2016).

Kyssesyke

Kyssesyke er en svært vanlig sykdom, som har et mildt og ufarlig forløp hos de aller fleste. Vanlige symptomer og tegn ved kyssesyke er snue, halsbetennelse og forstørrelse av lymfeknuter. Forstørrelse av milten og leverbetennelse kan også forekomme.

Ved kyssesyke skjer en betydelig økt celledeling av B-celler og hvor resultatet av blodprøvene overfladisk sett kan ligne akutt leukemi.

Immunapparatet slår vanligvis ned denne celledelingen ved at T-cellene dreper de infiserte cellene. Hos en del individer gjenstår likevel en kronisk, lavgradig virusinfeksjon i epitelceller og lymfocytter omkring svelget.

Økt celledeling

Epstein-Barr-virusinfiserte celler viser økt celletilvekst og er dessuten disponert for aktivering av et onkogen (translokasjon av genet c-myc). Dette gir over tid økt risiko for utvikling av spesielle kreftformer.

Burkitts lymfom er en meget hissig lymfekreftsykdom som særlig utvikles hos kronisk malariasyke barn i Afrika, men er sjelden i Norge. Kronisk Epstein-Barr-virusinfeksjon gir også opphav til såkalt anaplastisk nasofaryngealt karsinom, et hurtigvoksende karsinom i nese- og svelgområdet som er hyppig i Asia, men sjeldent her i landet.

Man regner også at Hodgkins sykdom ofte er utviklet fra lymfocytter på grunn av langvarig Epstein-Barr-virusstimulert økt celledeling. Det må understrekes at disse kreftsykdommene ikke regnes som smittsomme i seg selv. Det dreier seg om en relativt sett sjelden kreftutvikling som senfølge av et virus nesten alle mennesker infiseres av, og som de fleste utvikler livslang immunitet mot.

Risikoen for kreftutvikling med Epstein-Barr-virus som én av flere utløsende faktorer øker ved svekkelse eller overbelastning av immunforsvaret, som ved hiv-infeksjon, kronisk malaria i barneårene, eller ved kraftig og langvarig immundempende behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg