Epstein-Barr-virus, DNA-virus som hører til herpes-gruppen, infiserer de fleste mennesker, oftest uten særlige symptomer. Noen utvikler akutt halsesyke, med betydelig økt celledeling av B-lymfocytter og hvor blodbildet overfladisk sett kan ligne akutt leukemi (se mononukleose). Immunapparatet slår vanligvis ned denne virus-induserte celledelingen ved at T-lymfocytter dreper de infiserte cellene, men hos en del individer gjenstår en kronisk, lavgradig virusinfeksjon i epitelceller og lymfocytter omkring svelget. De Epstein-Barr-virus-infiserte celler viser økt celletilvekst og er dessuten disponert for aktivering av et onkogen (translokasjon av genet c-myc). Dette gir over tid økt risiko for utvikling av spesielle kreftformer. Burkitts lymfom er en meget hissig lymfekreftsykdom som særlig utvikles hos kronisk malariasyke barn i Afrika, men er sjelden i Norge. Kronisk Epstein-Barr-virusinfeksjon gir også opphav til såkalt anaplastisk naso-faryngealt karsinom, et hurtigvoksende karsinom i nese-svelgområdet som er hyppig i Asia, men sjeldent i vårt land.

Man regner også at Hodgkins sykdom ofte er utviklet fra lymfocytter på grunn av langvarig Epstein-Barr-virus-stimulert økt celledeling. Det må understrekes at vi ikke regner disse kreftsykdommer som smittsomme i seg selv. Det dreier seg om en relativt sett sjelden kreftutvikling som senfølge av et virus nesten alle mennesker infiseres av, og som de fleste utvikler livslang resistens mot.

Risikoen for kreftinduksjon med Epstein-Barr-virus som en av flere utløsende faktorer øker ved svekkelse eller overbelastning av immunforsvaret, som ved HIV-infeksjon, kronisk malaria i barneårene, eller ved kraftig og langvarig immunosuppressiv behandling. Det arbeides med vaksine-utvikling med Epstein-Barr-virus og mot celler kronisk infisert med dette virus.

Navnet er etter den britiske patologen og virologen Michael Anthony Epstein (f. 1921) og den britiske virologen Yvonne M. Barr (f. 1932).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.