hjerneabscess

Hjerneabscess, avgrenset betennelsesprosess eller byll i hjernen.

Årsaker

Hjerneabscesser kan oppstå ved en spredning av en betennelsesprosess i nærheten av hjernen ved inntrengning av bakterier ved komplisert brudd på hodeskallen. Mellomørebetennelse og bihulebetennelse kan av og til spre seg til hjernehinnene og videre til hjernevevet (se også hjernehinnebetennelse). En abscess som har utviklet seg fra ørebetennelse, sitter ofte i den nærliggende tinninglapp i hjernen.

Hjerneabscesser kan også være såkalt metastatiske, det vil si at en betennelse fra et annet sted i kroppen kan spre seg til hjernen via blodbanene. Det opprinnelige betennelsesstedet (det primære infeksjonsfokus) kan være lunger, hjerteklaffer eller prinsipielt hvor som helst i kroppen. Siden det ofte kan komme mange bakterier over i blodet, kan utvikle seg (multiple) abscesser i hjernen. Hjerneabscessen(e) er da ledd i en generalisert infeksjon. Det kan f.eks. dreie seg om en stafylokokk- eller streptokokkinfeksjon. Enkelte bakterier kan utvikle en så alvorlig betennelsesprosess at den fører til døden. Ved langsom formering av bakteriene oppstår en verkfylt byll som kan bli innkapslet av bindevev.

Symptomer

Symptomer kan være høy temperatur, epileptiske anfall, hodepine, brekninger og sløvhet. Visse hjernefunksjoner kan påvirkes, avhengig av hvor byllen befinner seg. I slike tilfeller kan operasjon være til hjelp. Både før og etter operasjonen får pasienten store doser antibiotika.

Komplikasjoner

En hjerneabscess kan medføre varige skader hos pasienten, bl.a. epilepsi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg