En hjerneabscess er en avgrenset betennelsesprosess eller byll i hjernen.

Årsaker

Hjerneabscesser kan oppstå ved at en betennelse i nærheten av hjernen sprer seg eller for eksempel ved at bakterier trenger inn ved komplisert brudd på hodeskallen. Mellomørebetennelse og bihulebetennelse kan av og til spre seg til hjernehinnene og videre til hjernevevet (se også hjernehinnebetennelse). En abscess som har utviklet seg fra ørebetennelse, sitter ofte i den nærliggende tinninglapp i hjernen.

Hjerneabscesser kan også være såkalt metastatiske, det vil si at en betennelse fra et annet sted i kroppen kan spre seg til hjernen via blodbanen. Det opprinnelige betennelsesstedet (det primære infeksjonsfokus) kan være lungene, hjerteklaffer eller prinsipielt hvor som helst i kroppen. Siden det ofte kan komme mange bakterier over i blodet, kan utvikle seg multiple abscesser i hjernen. Hjerneabscessen(e) er da ledd i en generalisert infeksjon. Det kan for eksempel dreie seg om en stafylokokk- eller streptokokkinfeksjon.

Enkelte bakterier kan utvikle en så alvorlig betennelsesprosess at den fører til døden. Ved langsom formering av bakteriene oppstår en verkfylt byll som kan bli innkapslet av bindevev.

Symptomer

Symptomer kan være høy temperatur, epileptiske anfall, hodepine, brekninger og sløvhet. Visse hjernefunksjoner kan påvirkes, avhengig av hvor byllen befinner seg. I slike tilfeller kan operasjon være til hjelp. Både før og etter operasjonen får pasienten store doser antibiotika.

Komplikasjoner

En hjerneabscess kan medføre varige skader hos pasienten, blant annet epilepsi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg