Kaptopril er et legemiddel som virker blodtrykkssenkende gjennom hemming av angiotensinkonverterende enzym (ACE-hemmer). I likhet med andre ACE-hemmere brukes kaptopril som førstevalg i behandlingen av pasienter med ulike grader av hjertesvikt. I tillegg anvendes det som et nyrebeskyttende legemiddel ved diabetes.

Faktaboks

Uttale
kaptoprˈil

Virkemåte

Kaptopril virker blodtrykkssenkende ved å optimalisere kroppens væskebalanse, lette hjertets arbeid og bedre hjertets pumpefunksjon.

Kaptopril hemmer angiotensin-konverterende enzym I. Den blodtrykkssenkende effekten skyldes påvirkningen på renin-angiotensin-aldosteronsystemet (RAAS), som er med på å regulere kroppens væskebalanse og blodtrykk. Kaptopril var den første ACE-hemmeren som kom på markedet.

Den nyrebeskyttende effekten hos diabetikere skyldes at det i tillegg skilles ut mindre protein i urinen, som over tid kan bidra til å ødelegge nyrefunksjonen.

Bruk

Kaptopril kan kombineres med et loop-diuretikum ved lett hjertesvikt (NYHA I-II). Ved moderat til alvorlig hjertesvikt (NYHA III-IV) kan kaptopril i tillegg kombineres med en betablokker, et tiaziddiuretikum, spironolakton og/eller et hjerteglykosid.

Bivirkning

En vanlig bivirkning ved bruk av kaptopril og andre ACE-hemmere er tørrhoste. Særlig oppleves denne om natten, og bivirkningen forekommer hyppigere hos kvinner enn menn. Tørrhosten skyldes sannsynligvis en økning av bradykinin i luftveiene, som akkumuleres ved hemming av angiotensinkonverterende enzym.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Redelinghuys, P., Nchida, A.T., & Sturrock E.D. (2005). Development of Domain-Selective Angiotensin I-Converting Enzyme Inhibitors. Annals of the New York Academy of Sciences, 1056, 161.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg