Karbapenemer er en gruppe antibiotika som brukes i behandling av alvorlige bakterieinfeksjoner. Kjemisk sett hører de til betalaktamantibiotika og de ligner penicilliner og kefalosporiner.

Virkningsmekanisme

Bakterier har et beskyttende lag som kalles cellevegg. Den viktigste bestanddelen i celleveggen er peptidoglykan.

Karbapenemer hemmer bakteriers produksjon av cellevegg ved at de binder seg til transpeptidaser. Transpeptidaser er enzymer som danner kryssbindinger mellom peptidoglykan og aminosyrer. Når bakteriene ikke får produsert cellevegg, fører det til at bakteriecellen sprenges og dør.

Bruk

Karbapenemer virker mot flere bakterier enn andre betalaktam-antibiotika. Bruken er hovedsakelig rettet mot behandling på sykehus, fordi de må gis direkte i en blodåre (intravenøst). Karbapenemer regnes som bredspektret antibiotika og benyttes når mer smalspektrede antibiotika ikke kan brukes, og når bakteriene er resistente mot mange av de vanligste typene antibiotika. De brukes mot alvorlig sepsis (blodforgiftning), alvorlig lungebetennelse, hjernehinnebetennelse, kompliserte urinveisinfeksjoner og alvorlige infeksjoner i hud- og bløtvev.

Preparater

Karbapenemene som benyttes er ertapenem, imipenem og meropenem.

Bivirkninger

Karbapenemer har mange av de samme bivirkningene som andre betalaktam-antibiotika. De vanligste bivirkningene er kvalme, diaré, oppkast og hodepine. I tillegg kan de utløse milde allergiske reaksjoner som kan gi utslett og kløe. Karbapenemer er som regel ufarlige, men kan i sjeldne tilfeller føre til alvorlige allergiske reaksjoner.

Forsiktighetsregler

Leverfunksjonen må overvåkes fordi karbapenemer kan gi leverbivirkninger. Dersom det oppstår allergiske reaksjoner, må behandlingen stanses umiddelbart.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg