kreft - kreftutvikling

Kreft er en sykdom hvor et økende antall unormale celler vokser i organismen. Disse kreftcellene er unormale både av utseende og oppførsel. De har tapt en del av de normale cellers egenskaper, og de har fått nye, unormale egenskaper. Kreftceller har tapt evnen til å reagere normalt på de vanlige reguleringsmekanismer for celledeling og/eller cellemodning. Derfor vokser det opp en svulst, og kreftcellene kalles for ondartede eller maligne celler. Vi regner at det er om lag 1 milliard celler per gram vev, dette gjelder både for normalvev og i kreftsvulster.

Når det gjelder utseende, er det større variasjon i størrelse og form blant kreftceller enn blant normale celler. Særlig kjernen er unormal hos kreftceller, og inneholder ofte mer kjernesubstans enn vanlig. Kreftcellene har som regel også tapt evnen til normal funksjon. Ved kreft i benmargen, leukemi, kan man ha et sterkt økt antall hvite blodceller. Hvite blodceller beskytter oss mot infeksjonssykdommer. Likevel er denne del av forsvarsapparatet mot infeksjoner sterkt redusert, fordi de unormale hvite blodcellene ikke har den normale, nyttige funksjon. Kjertelceller som normalt produserer hormoner eller hormonlignende stoffer vil ved kreftutvikling produsere enten for lite eller for mye av disse, eller et unormalt hormon.

Kreftcellene har fått den egenskap at de kan vokse inn i tilstøtende vev og organer, og dette kaller vi infiltrerende vekst. En annen egenskap ved kreftceller er at de kan spre seg og danne nye kreftsvulster andre steder i kroppen. De kan komme inn i lymfebanene og spre seg til lymfeknutene, itlene og fra disse over i blodårene. De kan også spre seg direkte inn i blodårene eller i de store kroppshuler og føres til andre organer, for eksempel til lungene, leveren, skjelettet eller hjernen. Det kan da oppstå nye svulster i disse organene, og slike kaller vi for metastaser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg