Kronisk nyresykdom er en tilstand med varig tap av nyrefunksjon som følge av en nyresykdom. Over ti prosent av Norges befolkning har kronisk nyresykdom og forekomsten øker med økende alder.

Tilstanden kan ha mange årsaker. De vanligste er høyt blodtrykk og diabetes. I de milde stadiene er det som regel ingen subjektive plager hos pasienten.

Behandlingen retter seg mot grunnsykdommen og regulering av blodtrykket. Kronisk nyresykdom er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer.

Stadieinndeling

Kronisk nyresykdom er delt inn i fem stadier etter grad av nyrefunksjonsnedsettelse. Nyrefunksjonen måles som regel med en blodprøve hvor man beregner glomerulær filtrasjonsrate (GFR). Normal GFR er over 90 ml/min/1,73 m².

Ved GFR over 60 ml/min/1,73m² er diagnosen avhengig av ett eller flere tegn på nyreskade (for eksempel proteinuri, funn i urinundersøkelse eller strukturell nyresykdom).

Stadie GFR ml/min/1,73m² Beskrivelse
1 over 90 Normal nyrefunksjon, men tegn til nyreskade
2 60–89 Lett redusert nyrefunksjon og tegn til nyreskade
3 30–59 Moderat redusert nyrefunksjon
4 15–29 Alvorlig redusert nyrefunksjon
5 under 15 Nyresvikt (nyresykdom i endestadiet)

Årsaker

Høyt blodtrykk og diabetes er årsak til halvparten av tilfellene av kronisk nyresykdom som tas i dialysebehandling i Norge. De ulike glomerulonefrittene og cystenyresykdom er andre hyppige årsaker. For øvrig er listen over mulige årsaker lang. Selv etter en omfattende utredning kan det være vanskelig å fastslå en sikker årsak hos mange pasienter.

Symptomer og tegn

Pasienter med kronisk nyresykdom stadium 1–3 har sjelden symptomer knyttet til nyresykdommen. Nyrefunksjonen er ofte svært redusert før opphopning av avfallsstoffer eller forstyrrelser i vann-, salt- og syrebalansen gir plager.

Ved svært langtkommen nyresykdom kan det oppstå uremi. Da klarer ikke kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer. De viktigste symptomene og tegnene på uremi er redusert appetitt, vekttap, hudkløe og redusert overskudd.

Behandling og prognose

Tidlig diagnose, god behandling av grunnsykdomen og god blodtrykksbehandling kan bremse utviklingen og utsette tiden til man trenger dialyse.

Kronisk nyresykdom er også en svært viktig risikofaktor for hjerte-karsykdommer. God behandling av kronisk nyresykdom vil derfor forebygge dødsfall og sykelighet knyttet til hjerte-karsykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg