kronisk nyresykdom

Artikkelstart

Kronisk nyresykdom betegner varig tap av nyrefunksjon som følge av en sykdomsprosess i nyrene. Over ti prosent av Norges befolkning har kronisk nyresykdom og forekomsten øker med økende alder.

Kronisk nyresykdom er delt inn i fem stadier etter grad av nyrefunksjonsnedsettelse. Ved glomerulær filtrasjonsrate (GFR) > 60 ml/min/1,73m2 er diagnosen avhengig av et eller flere tegn på nyreskade (for eksempel proteinuri, patologisk urinundersøkelse, strukturell nyresykdom).

Stadie GFR ml/min/1,73m2 Beskrivelse
1 >90 Normal nyrefunksjon, men tegn til nyreskade
2 60-89 Lett redusert nyrefunksjon og tegn til nyreskade
3 30-59 Moderat redusert nyrefunksjon
4 15-29 Alvorlig redusert nyrefunksjon
5 <15 Nyresvikt (nyresykdom i endestadiet)

Årsaker

Høyt blodtrykk og diabetes mellitus er årsak til halvparten av tilfellene av kronisk nyresykdom som tas i nyreerstattende behandling i Norge. De ulike glomerulonefritter og cystenyresykdom er andre hyppige årsaker. For øvrig er listen over mulige årsaker lang. Selv etter en omfattende utredning kan sikker årsak være vanskelig å fastslå hos mange pasienter.

Symptomer og tegn

Pasienter med kronisk nyresykdom stadium 1-3 har sjelden symptomer relatert til nyresykdommen. Nyrefunksjonen er ofte svært redusert før opphopning av avfallsstoffer eller forstyrrelser i vann-, salt- og syrebalansen gir subjektive plager. Redusert appetitt, vekttap, hudkløe og redusert overskudd er de viktigste uremiske symptomer og tegn som opptrer ved svært langtkommen nyresykdom (nyresvikt).

Behandling og prognose

Tidlig diagnose, adekvat behandling av grunnsykdom og god blodtrykksbehandling med riktige medisiner kan forsinke utviklingen og utsette tiden til man trenger nyreerstattende behandling. Viktigere er det at kronisk nyresykdom er en viktig risikofaktor for hjerte-karsykdom. Riktig behandling av kronisk nyresykdom vil derfor forebygge dødsfall og sykelighet relatert til hjerte-karsykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg