Blokkering av spenningsstyrt natriumkanal
Lamotrigin er et legemiddel som brukes i behandling av epilepsi. Det virker ved å blokkere spenningsstyrte natriumkanaler. Natriumkanaler er en slags porer som sitter i yttermembranen til nerveceller. Når de opplever en viss elektrisk spenning, vil de åpne seg og slippe gjennom natriumioner.
Blokkering av spenningsstyrt natriumkanal
Av .

Lamotrigin er et legemiddel som brukes mot epilepsi. Det demper signaleringen mellom nervecellene i hjernen og reduserer frigjøring av signalstoffet glutamat. Signalstoffer nerveceller skiller ut for å kommunisere med hverandre kalles nevrotransmittere, og de kan enten stimulere eller hemme andre nerveceller. Glutamat er en stimulerende nevrotransmitter som spiller en viktig rolle ved epileptiske anfall.

Virkningsmekanisme

Et epileptisk anfall forårsakes av ukontrollerte nervesignaler i hjernen. Anfallene er av forskjellig karakter avhengig av hvor i hjernen de springer ut fra.

Lamotrigin virker ved å blokkere spenningsstyrte natriumkanaler i membranen til nervecellene. Da hindres natrium i å strømme inn i cellen. Dermed frigjøres ikke glutamat, og nervesignalene hemmes, se aksjonspotensial.

Blokkeringen av natriumkanalene er bruksavhengig. Det vil si at effekten er større på de nervecellene som fyrer av hyppige signaler, enn der signalene går på vanlig måte. Dette gir en målrettet effekt mot den epileptiske aktiviteten, hvor det altså er uvanlig høy aktivitet.

Lamotrigin brukes også for å forebygge depresjoner ved bipolar lidelse. Mekanismen for hvordan lamotrigin gir terapeutisk effekt i denne sammenhengen er ikke fullstendig kartlagt, men det antas at den reduserte frigjøringen av glutamat kan virke stemningsstabiliserende.

Bruk

Lamotrigin brukes både alene og i kombinasjon med andre antiepileptika. Effekten av lamotrigin er dokumentert for både fokale og generaliserte anfall, herunder både generaliserte tonisk-kloniske anfall, absenser, myoklonier og toniske/atoniske anfall. Det brukes også i behandlingen av epilepsisyndromet Lennox-Gastauts syndrom.

Ved bipolar lidelse brukes lamotrigin for å forebygge depressive episoder. Studier har ikke vist signifikant effekt hos barn og unge.

Dosen av lamotrigin må tilpasses hver enkelt pasient. Det er vanlig å begynne med en lav dose, og deretter trappe gradvis opp. Hensikten med dette er å redusere risikoen for bivirkninger. Dette gjøres over en periode hvor det foretas jevnlige målinger av lamotriginkonsentrasjonen i blodet.

Preparater

Lamotrigin finnes på det norske markedet som dispergerbare tyggetabletter under handelsnavnet Lamictal®. At tablettene er dispergerbare betyr at de kan løses opp i vann, tygges eller svelges hele.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene av lamotrigin er hudutslett og hodepine. Utslett oppstår vanligvis i begynnelsen av behandlingen og vil forsvinne ved avsluttet behandling. Andre vanlige bivirkninger er tretthet, søvnløshet, svimmelhet, aggresjon og irritabilitet. Plager fra mage-tarmsystemet som diaré, kvalme og oppkast kan også forekomme.

Forsiktighetsregler

Lamotrigin skilles hovedsakelig ut gjennom nyrene. Bruk av lamotrigin under graviditet krever oppfølging av lege. Utskillelsen av legemiddelet øker i løpet av graviditeten, spesielt under første og andre trimester. Konsentrasjonen av lamotrigin i blodet må derfor måles jevnlig under graviditet, og dosejustering er nødvendig hos de fleste.

Konsentrasjonen av lamotrigin i blodet synker ved samtidig bruk av prevensjonsmidler som inneholder østrogener. Det antas at østrogenlignende stoffer øker kroppens evne til å skille ut lamotrigin (clearance). Det foreligger ingen klare holdepunkter for at prevensjonsmidler som kun inneholder gestagener påvirker utskillelsen av lamotrigin på samme måte, men det er viktig at både oppstart og avslutning av hormonelle prevensjonsmidler skjer i samråd med lege.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg