Stasedermatitt
Stasedermatitt er eksemforandringer på huden som skyldes dårlig blodsirkulasjon og væskeopphopning. Bildet viser en venstre legg og fot med kraftig væskeopphopning (ødem) og lette eksemforandringer.
Stasedermatitt
Av /Shutterstock.

Stasedermatitt er eksem på føtter eller legger som skyldes dårlig blodgjennomstrømming. Ved dårlig blodgjennomstrømming oppstår det væskeopphopning (ødem). Det gjør at huden ikke blir vedlikeholdt så godt som den burde, og det oppstår betennelse.

Faktaboks

Uttale
stˈasedermatitt
Etymologi
av stase, gresk derma, ‘hud’, og -itis, ‘betennelse’

Tilstanden er ganske vanlig blant eldre som er inaktive.

Symptomene er rødhet, hevelse og kløe. Det kan også oppstå blemmer. En alvorlig konsekvens er leggsår.

Behandlingen er støttestrømper eller annen kompresjonsbehandling. I tillegg er det nyttig med aktivitet, fysioterapi, legemidler og noen ganger kirurgi.

Sykdomsutvikling

Fordi vi står mye oppreist, blir det et høyt vevstrykk ved føttene. Det gjør at det kan hope seg opp væske i føttene og leggene (ødem). Hvis venene som fører blod tilbake til hjertet er svekket, såkalt venøs stase, blir huden hoven på grunn av dette vevstrykket. Dette gjør at det etter hvert oppstår betennelse i form av eksem, altså stasedermatitt.

Stasedermatitt kan også oppstå etter skade av lymfeårene, såkalt lymfestase.

Symptomer

Stasedermatitt
Stasedermatitt er eksem på føtter eller legger som skyldes dårlig blodgjennomstrømning. Huden blir rød og hoven.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Ved væskeopphopning blir huden rød og hoven, og det kommer røde nupper som klør. Det kan oppstå kloremerker i huden hvis man klør mye. Hvis eksemet er uttalt, kan huden bli fuktig. Eventuelt kan det komme væskefylte blemmer.

Stasedermatitt oppstår vanligvis på nedre del av leggene og føttene. De fleste har stasedermatitt på begge beina samtidig.

Komplikasjoner

Leggsår
En konsekvens av stasedermatitt er at det kan utvikle seg leggsår. Det vil si et kronisk sår på leggen med substanstap.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

En viktig komplikasjon ved stasedermatitt er at det oppstår infeksjon med streptokokker, såkalt rosen (erysipelas). Da kommer det en smertefull, rød hevelse over et større hudområde som er vond ved berøring. Det kan da også være feber og redusert allmenntilstand. Blodprøver som CRP vil være forhøyet.

En annen viktig komplikasjon er at det oppstår leggsår, det vil si flekkvis tap av substans i huden på grunn av nekrose. Leggsår hos eldre gir stor sykdomsbyrde og er et stort samfunnsproblem.

Forekomst

Tilstanden er mest vanlig hos eldre med svekket gangfunksjon, men forekommer også hos yngre ved uttalt inaktivitet. Stasedermatitt er vanlig hos sykehjemspasienter.

Overvekt og stillesitting over lang tid gir gjerne stasedermatitt i begge beina. Hvis man imidlertid har hatt venetrombose eller fått fjernet lymfeknuter etter kreft, blir hevelsen ensidig. Stasedermatitten vil da komme på den ekstremiteten som har vært rammet.

Behandling

Støttestrømper

Støttestrømpe

Kompresjonsbehandling kan brukes for å behandle stasedermatitt. Her er det flere lag med bind som legges på en legg. Det finnes også enkle elastiske bind (støttestrømper). Alvorligheten avgjør hvilken type kompresjonsbehandling som passer.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Den viktigste behandlingen er kompresjon, altså påføre huden et mottrykk som presser vevsvæsken tilbake til venene eller lymfeårene. Dette gjøres ved bruk av støttestrømper eller kompresjonsstrømper.

Riktig kompresjonsteknikk har blitt en spesialisert sykepleieroppgave, da feil bruk av slik kompresjon kan gi smerter og sårdannelser. En må starte forsiktig, og etter hvert som hevelsen går ned, må strømper skiftes fortløpende til riktig trykk. Å sitte med beina høyt er et enkelt og effektivt ekstra tiltak.

Fysioterapi

Mange fysioterapeuter tilbyr ulike massasjeteknikker, både ved venøs og lymfatisk stase.

Kirurgi

Det finnes også kirurgiske teknikker for å bedre tilbakestrømmingen av veneblod, for eksempel operasjon av åreknuter og ødelagte veneklaffer.

Legemidler

Eksemet kan behandles med kortisonkremer i perioder. Hvis utslettet væsker, kan det være nødvendig å bruke medisinske bad og/eller omslagsbehandling. Slik behandling lindrer kun symptomene; det er og blir kompresjon som er viktigst, i tillegg til økt bruk av beina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg