Meibomsk kjerteldysfunksjon er kronisk nedsatt funksjon i meibomske kjertler, en type kjertler som påvirker produksjon og/eller utskilling av fettstoffer (lipider) fra talgkjertlene på øyelokkenes bakside. De meibomske kjertlenes åpninger sees som små punkter langs kanten av øyelokkene. Tilstanden kan gi opplevelsen av å ha tørre øyne, selv om mengden tårer er normal. Øyeleger bruker ulike metoder for å avdekke denne tilstanden, og behandlingen varierer avhengig av alvorlighetsgraden.

Faktaboks

Også kjent som

tarsalkjertel dysfuntion

Symptomer og tegn

Meibomsk kjerteldysfunksjon kan gi irriterte og tørre øyne eller skader i øyets overflate. Plagene omfatter kløe og sandfølelse i øyne.

Årsaker og risikofaktorer

Økende alder, asiatisk bakgrunn, øyesminke, midd, bruk av kontaktlinser og enkelte sykdommer som for eksempel Sjøgrens syndrom, psoriasis, høyt blodtrykk og mangel på androgene hormoner øker risikoen for å utvikle meibomsk kjerteldysfunksjon.

Legemidler som isotretinoin, antihistaminer, antidepressiver og hormoner som østrogener og progesteron kan forårsake eller forverre meibomsk kjerteldysfunksjon.

Mekanismer

Mekanismer bak primær meibomsk kjerteldysfunksjon er ikke fullstendig kartlagt, men tilstoppede talgkjertler i øyelokkenes bakside på grunn av for høy keratinproduksjon (hyperkeratinisering) og økt viskositet av lipider, kan forklare noen av mekanismene. Dette fører til redusert utskillelse fra disse kjertlene og svekket tårefilm. Tårevæsken fra tårekjertlene blandes vanligvis med væsken fra meibomske kjertler og fordeles utover øyets hornhinne ved blunking. Ved nedsatt funksjon i meibomske kjertler øker fordamping av vannfasen i tårefilmer, den smørende effekten varer for kort, noe som medfører skader på øyeoverflaten og økt risiko for bakterievekst og betennelse.

Hvordan stille diagnosen

En øyelege kan avdekke meibomsk kjerteldysfunksjon ved å vurdere lipidenes kvalitet og kjertlenes tømmingsgrad.

Behandling

Milde tilfeller av meibomsk kjerteldysfunksjon kan behandles av pasienten selv. Dette innebærer øyelokksbehandling med varme og massasje for å smelte og klemme ut lipider fra kjertlene. Kunstig tårevæske og lipidbaserte tåresubstitutter kan brukes i tillegg ved milde og moderate plager for å smøre øyets overflate og redusere fordamping av tårefilmens vannfase.

Ved alvorligere tilfeller av meibomsk kjerteldysfunksjon benyttes betennelsesdempende legemidler som kortikosteroider og immundempende legemidler som ciklosporin i form av øyedråper, samt antibiotika til lokal bruk (topikalt) eller til å ta gjennom munnen (peroralt).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg