mykoplasmalungebetennelse

Mykoplasmalungebetennelse, infeksjon med Mycoplasma pneumoniae (se Mycoplasma), primær atypisk lungebetennelse. De fleste pasienter er barn og unge, og små epidemier i barnehager, skoler, kaserner og barnefamilier forekommer ofte i Norge. Inkubasjonstiden er ca. 3 uker.

Faktaboks

Uttale
mykoplˈasmalungebetennelse

Symptomer og sykdomsutvikling

Infeksjonen gir influensalignende symptomer med hodepine, sykdomsfølelse, smerter i kroppen og temperaturstigning til 38–39 °C. Hos de fleste pasienter opptrer deretter bare symptomer fra de øvre luftveiene, først og fremst tørrhoste som begynner et par dager etter sykdomsutbruddet. Hosten opptrer anfallsvis og kan vare i flere uker etter at de andre symptomene er forsvunnet. Hos et mindretall utvikles en lungebetennelse som uten antibiotikabehandling kan vare i flere uker. Rekonvalesenstiden er vanligvis lang.

Behandling

Mykoplasmalungebetennelse kan behandles effektivt med antibiotika, som tetrasykliner og erytromycin. Penicillin kan ikke brukes siden Mycoplasma ikke har cellevegg (se antibiotika). Sykdommen etterlater langvarig, men ikke livsvarig, immunitet.

Mikroorganismene Chlamydia pneumoniae og Chlamydia psittaci (se fuglesyke og ornitose) kan også forårsake sykdom som ligner svært på infeksjon med Mycoplasma pneumoniae. Se lungebetennelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg