Mykoplasma

Artikkelstart

Mykoplasma er en slekt av bakterier som kjennetegnes ved at de er ørsmå og mangler cellevegg. Arter av Mykoplasma finnes i luftveiene og på kjønnsorganenes slimhinner hos en rekke dyr og mennesker.

Faktaboks

Uttale
mycoplˈasma
Etymologi
av gresk mykos, ‘slim’, og plasma, ‘som er formet’
Også kjent som
mykoplasmer, Mycoplasma

Mykoplasmaer er på størrelse med viruspartikler (0,1–0,2 mikrometer). I likhet med virus kan de gå gjennom filtre (porestørrelse 0,22 eller 0,45 mikrometer) som holder andre bakterier tilbake. De kan derfor forurense næringsmedier. Mykoplasmaer er de minste mikroorganismene som kan formere seg utenfor levende celler.

De skiller seg fra andre bakterier ved at de ikke har en stiv cellevegg, men bare en plastisk cellemembran. Mykoplasmaer har derfor et varierende utseende.

Sykdom hos mennesker

Mest kjent er Mycoplasma pneumoniae, som forekommer hyppig i Norge og kan forårsake primær atypisk lungebetennelse, såkalt mykoplasmalungebetennelse, og andre luftveissykdommer som trakeobronkitt og faryngitt.

De patogene egenskapene til mykoplasma-arter er relatert til at de gjemmer seg inne i celler. De vil da også være skjult for immunsystemet. En antistoffrespons opptrer vanligvis ikke før sykdomsprosessen har utviklet seg, men er heller ikke da obligatorisk. Normale funn ved serologisk testing av spesifikke antistoffer trenger derfor ikke nødvendigvis utelukke en mykoplasmainfeksjon. I tillegg til påvisning av antistoffer i blod, kan Mycoplasma pneumoniae påvises i spytt og luftveisprøver ved nukleinsyreamplifikasjon (PCR).

Mycoplasma pneumoniae-infeksjon behandles med antibiotika i form av tetrasykliner eller erytromycin.

Arter av Mycoplasma opptrer i luftveiene og på kjønnsorganenes slimhinner hos en rekke dyr og mennesker. De fleste artene er ufarlige for mennesker. Om lag et halvt dusin arter snylter på mennesker, deriblant Mycoplasma hominis.

Dyresykdommer

Viktige dyresykdommer er pleuropneumoni, smittsom lungesykdom hos storfe og geiter, og agalakti, nedsatt melkesekresjon på grunn av smittsom sykdom i melkekjertlene hos sauer og geiter. Av betydning er ellers mykoplasmainfeksjoner hos svin og høns. Infeksjoner hos hund, rotter, mus og andre dyr er også kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg