Neonatal alloimmun trombocytopeni, tilstand hos foster eller nyfødt med lavt antall sirkulerende trombocytter (blodplater).

Årsaken er at mor har dannet antistoff av IgG-type mot antigen på barnets trombocytter. Disse antistoffene kan passere morkaken (placenta), slik at barnets trombocytter blir brutt ned av barnets egne makrofager, for det meste i milten. Oftest er antistoffet rettet mot antigenet HPA-1a (Human Platelet Antigen 1a).

Tilstanden er kan sammenlignes med rhesussykdom, men ved NAIT rammes blodplatene, mens det ved rhesussykdom er de røde blodcellene (erytrocyttene) som rammes.

Bare 2 % av den norske befolkning mangler antigenet HPA-1a, og det er nesten bare kvinner som dessuten har HLA-DR type B3 *0101, som danner slikt antistoff i svangerskapet. NAIT forekommer derfor ikke hyppig, men når anti-HPA-1a foreligger, er det nødvendig med god oppfølging under svangerskapet for å forebygge skader på barnet.

I en del tilfelle er det nødvendig å sette fødsel i gang før termin eller utføre keisersnitt. Det kan være nødvendig å transfundere barnet med HPA-1a-negative trombocytter rett etter fødselen, og fødselen bør derfor skje ved sykehus med avansert blodbank. Det er foreslått å inkludere forebygging av NAIT i svangerskapsomsorgen ved undersøkelse av samme blodprøve som tas av alle svangre til forebygging av rhesussykdom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.