Neonatal alloimmun trombocytopeni er en tilstand hos fostre eller nyfødte med lavt antall sirkulerende blodplater (trombocytter) i blodet.

Faktaboks

Uttale

neonat'al alloimm'un trombosytopen'i

Etymologi
neonatal, ‘nyfødt’; allo-, ‘annen-, fremmed-’; trombocytt, ‘blodplate’; -peni,’ -mangel’
Også kjent som
NAIT

Forekomst og årsak

Om lag én av 1000 nyfødte rammes av tilstanden. Åtti prosent av tilfellene skyldes antistoff mot antigenet HPA-1a (Human Platelet Antigen 1a). To prosent av den norske befolkningen mangler dette antigenet. Når far har antigenet, og mor ikke har det, kan barnet rammes hvis det arver fars HPA-1a. Immunsystemet til mor vil da kunne se dette antigenet som fremmed, og lage antistoffer av IgG-type (IgG) mot det. IgG passerer morkaken og vil feste seg til barnets blodplater. Derved blir de merket, slik at de spises (fagocyteres) av makrofagene i milten til barnet. Det er nesten bare kvinner som har vevstypen HLA-DR type B3 *0101, som danner slikt antistoff i svangerskapet.

Tilstanden kan sammenlignes med rhesussykdom, men ved neonatal alloimmun trombocytopeni (NAIT) rammes blodplatene, mens det ved rhesussykdom er de røde blodcellene som rammes.

Symptomer og tiltak

Oftest oppdages tilstanden etter fødsel ved at den nyfødte har blødninger. Mest fryktet er hjerneblødning, men dette er sjeldent. Vanligere er mildere blødninger som hudblødninger (petekkier) og slimhinneblødninger.

Ved alvorlige akutte blødninger kan man gi tilførsel av blodplater til barnet, og da fortrinnsvis blodplater som mor ikke har antistoffer mot. Hvis man vet om tilstanden på forhånd, bør derfor fødselen skje ved sykehus med avansert blodbank. Intravenøs immunglobulin gis i tillegg, men dette tar det flere timer å få effekt av.

IgG-antistoffet fra mor har halveringstid på cirka 30 dager, så tilstanden vil gå over av seg selv etter noen uker.

Hos kvinner som tidligere har født barn med NAIT, kan man gi forebyggende behandling med intravenøs immunglobulin til mor under svangerskapet.

Det er foreslått å inkludere forebygging av NAIT i svangerskapsomsorgen ved undersøkelse av samme blodprøve som tas av alle svangre til forebygging av rhesussykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg