Normaltrykkshydrocephalus er hydrocephalus (vannhode) med normalt hjernetrykk. Tilstanden kjennetegnes av de tre klassiske symptomene gangvansker, demens og urininkontinens, men alle tre symptomene trenger ikke å være til stede i starten av utviklingen av tilstanden. Uttrykket «normaltrykk» kommer av at det ofte er normalt trykk ved lumbalpunksjon, selv om trykkforholdene i hjernens hulrom (hjerneventriklene) kan være unormale.

Faktaboks

Også kjent som

normal pressure hydrocephalus (NPH)

Forekomst

Forekomsten øker med økende alder, og er på omtrent seks prosent ved alder over 80 år. I motsetning til andre typer demens, er den kognitive svikten ved normaltrykkshydrocephalus potensielt reversibel ved behandling.

Symptomer

I tillegg til triaden med gangvansker, demens og urinkontinens, kan pasientene ha stivhet i musklene (rigiditet) og bevege seg tregt (bradykinesi). Det er en snikende, gradvis utvikling av symptomene.

Diagnostikk

Spinalpunksjon
Denne figuren viser en spinalpunksjon. En lang, tynn nål stikkes inn via ryggen og inn til spinalkanalen. Herfra kan man hente cerebrospinalvæske til analyse og måle trykket i spinalkanalen.
Spinalpunksjon
Av /Shutterstock.

Det finnes ingen diagnostiske kriterier. Diagnosen bygger på sykehistorie, klinisk undersøkelse og et sett av andre undersøkelser. Ofte blir pasientene innlagt ved en nevrologisk avdeling over noen dager for utredning.

Bildeundersøkelser

CT og MR av hodet viser forstørrede hjerneventrikler.

Tappetest

Utredningen består blant annet av en tappetest, hvor opptil 50 milliliter cerebrospinalvæske tappes. Gangfunksjon og kongitiv funksjon testes før og etter tapping. TUG-test (Timed Up and Go).

Trykkmåling

Ved en nevrokirurgisk avdeling kan man måle trykket i hjernen. Dette må gjøres før en eventuell behandling. Det er det intrakranielle trykket (intracranial pressure, ICP) som måles. Dette gjøres ved å plassere en liten trykkmåler eller -sensor i hjernen. Trykkmåling er ingen behandling i seg selv.

Lumbal infusjonstest

Ved lumbal infusjonstest settes saltvann inn i subaraknoidalrommet i ryggen via en spinalpunksjon. Ved å måle trykk i systemet kan man lese av hvor raskt trykket stiger (stigningstallet til kurven) når man setter inn væsken. man kan også finne ut på hvilket trykknivå trykket stabiliserer seg (platåfasen).

Behandling

Hvis diagnosen stilles, kan pasienten behandles med shuntoperasjon. Et rør med en justerbar ventil legges fra hjerneventriklene til bukhulen. Dette kalles ventrikuloperitoneal (VP-) shunt. Røret og ventilen legges under huden. På denne måten får cerebrospinalvæsken et direkte avløp ut i blodbanen eller bukhulen. Det er mulig å justere motstanden i ventilen ved hjelp av en spesiell magnet som legges ventilen.

Prognose

Tilstanden har en tendens til å forverres over tid, med eller uten behandling. Lantigtidsresultatene ved kirurgisk behandling er derfor ofte noe skuffende, selv om mange opplever en meningsfull forbedring i en kortere eller lengre periode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg