Parasympatomimetika, legemidler som virker på samme måte som acetylkolin, som overfører nerveimpulser i det parasympatiske nervesystem. En annen betegnelse på denne legemiddelgruppen er kolinergika.

Når reseptorene i det parasympatiske nervesystem påvirkes, opptrer det en rekke karakteristiske virkninger. Dannelse av spytt, svette og sekret i luftveiene øker. Magesaftsekresjon og tarmtonus øker. Hjertefrekvensen nedsettes. En del av reseptorene i det parasympatiske nervesystem som påvirkes av acetylkolin, påvirkes også av nikotin. Man snakker da om en nikotinlignende effekt. Andre nervereseptorer i det parasympatiske nervesystem påvirkes av muskarin, og man snakker da om en muskarinlignende effekt.

Acetylkolin selv har en kraftig virkning når det sprøytes inn i kroppen. Stoffet brytes imidlertid meget raskt ned av enzymer, og virkningen er derfor meget kortvarig. Acetylkolin har derfor ingen anvendelse som legemiddel.

De mest brukte parasympatomimetika er karbakolin, neostigmin og pilokarpin. Noen av disse stoffene brukes i øyeterapi, og noen har vært brukt til å påvirke tarmtonus etter operasjoner. Karbakolin har en struktur som minner om acetylkolin, og har derfor en lignende virkning. Neostigmin virker ved at det hemmer enzymene som nedbryter acetylkolin, slik at acetylkolin kan virke lenger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.