parasympatomimetika

Artikkelstart

Parasympatomimetika er legemidler som fører til samme effekt som signalstoffet acetylkolin i det parasympatiske nervesystemet. Acetylkolin og parasympatomimetika stimulerer blant annet produksjon av spytt og tårer. Andre effekter er sammentrekning av glatt muskulatur i øyet, tarmen og urinblæren.

Faktaboks

Uttale
parasympatomimˈetika
Etymologi
av parasympato- og latin mimesis, ‘ligne’

Virkningsmekanisme

Kolinerge reseptorer er fellesbetegnelse på reseptorer hvor acetylkolin binder seg (acetylkolin-reseptorer). Kolinerge reseptorer deles inn i to grupper, muskarinerge og nikotinerge reseptorer. I det parasympatiske nervesystemet virker acetylkolin først og fremst på de muskarinerge reseptorene som blant annet finnes i pupillen i øyet og i glatt muskulatur i tarmen.

Når acetylkolin binder seg til muskarinerge reseptorer, blir endeorganene i det parasympatiske nervesystemet stimulert. Aktivering av det parasympatiske nervesystemet fører til regulering av glatt muskulatur i øyet, luftveiene, tarmen og urinblæren. I tillegg blir hjertet og ulike kjertler stimulert.

Effekt på det parasympatiske nervesystemet

Organ

Parasympatisk effekt

Hjertet

Redusert hjerterytmefrekvens (bradykardi), redusert blodtrykk

Mage-tarmsystemet

Økt tarmaktivitet (peristaltikk)

Kjertler

Økt produksjon av spytt, tårer, svette og magesyre

Luftveiene

Innsnevring av luftveiene

Urinblæren

Sammentrekning av urinblæren

Øyet

Sammentrekning av strålelegemet som gjør pupillen mindre

Kjønnsorganene

Ereksjon hos menn

Aktiveringen av det parasympatiske systemet kan skje enten på en direkte måte (agonistisk) eller indirekte måte (enzym-hemmere).

Substanser som ligner på acetylkolin og som binder seg til acetylkolin-reseptorer kaller vi kolinerge agonister. Når slike molekyler binder seg til muskarinerge reseptorer, aktiveres det parasympatiske nervesystemet på en direkte måte og vi får samme effekt som acetylkolin. Kolinerge agonister kan for eksempel stimulere muskler i øyet og brukes til å redusere økt trykk i øyet som del av behandlingen for grønn stær.

Acetylkolinesterase er enzymet som bryter ned acetylkolin. Legemidler som binder seg til acetylkolinesterase og hindrer nedbryting av acetylkolin kaller vi acetylkolinesterasehemmere. Acetylkolinesterasehemmere virker på en indirekte måte og fører til at effekten av kroppens eget acetylkolin blir forlenget.

Bruk

Parasympatomimetika brukes til behandling av grønn stær, Alzheimers sykdom, myasthenia gravis og nedsatt tarmaktivitet (tarmatoni).

Preparater

Parasympatomimetika finnes som øyedråper, tabletter, kapsler, plaster, mikstur og injeksjonsvæske. Pilokarpin (handelsnavn Pilokarpin) er eksempel på øyedråper. Rivastigmin (Exelon) brukes mot Alzheimers sykdom og finnes både som plaster, kapsler og mikstur.

Bivirkninger

De vanligste bivirkninger av parasympatomimetika er diaré, kvalme, oppkast, svimmelhet, redusert appetitt og redusert vekt. Legemidler som brukes lokalt i øyet kan gi lokal irritasjon som kløe og svie i tillegg til tåkesyn eller andre synsforstyrrelser.

Forsiktighetsregler

Legemidler som brukes lokalt i øyet kan føre til nedsatt nattsyn. Legemidler som brukes som tabletter eller depotplaster kan gi svimmelhet og søvnighet, noe som kan påvirke evnen til å kjøre bil. Depotplaster kan gi utslett og bivirkninger dersom gammelt plaster ikke fjernes før et nytt plaster settes på. Samtidig inntak av andre acetylkolinesterasehemmere bør unngås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg