Perioral dermatitt, hyppig forekommende hudsykdom med et karakteristisk utslett rundt munnen. Tilstanden er hyppigst hos kvinner, sjelden hos menn, og sees bare unntaksvis hos barn.

Årsaken er trolig en forstyrrelse av den normale bakterifloraen på huden. Dette fører til irritasjon. Bakgrunnen er ofte at den daglige hudpleien med vask og bruk av fuktighetskremer forandrer miljøet på huden, og derved gir grunnlag for endringer i bakteriesammensetningen. Sterke kortisonkremer har en særlig evne til å forårsake perioral dermatitt, og bør derfor ikke brukes i ansiktet.

Utslettet består av små røde nupper og rød hud, mest uttalt rundt munnen, men med en smal, fri sone helt inntil leppene. Utslettet kan også opptre rundt øynene og i uttalte tilfeller i større deler av ansiktet. Huden kan være irritert og sviende, men klør vanligvis lite.

Diagnosen bygger på det kliniske bildet.

Behandlingen tar sikte på å gjenopprette den normale bakteriefloraen. Man kan bruke bakteriedrepende kremer, men i mange tilfeller er det nødvendig med en antibiotikakur. Mest brukt er tetrasyklin. Hvis årsaken til utslettet er kortisonkrem, vil det komme en markert forverring når pasienten slutter å bruke kremen.

Prognosen er god. Huden vil etter behandlingen normaliseres og holde seg fin uten videre behandling. Tilbakefall forekommer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.