perioral dermatitt

Perioral dermatitt ses som et rødt utslett rundt munnen og med et klart område rett rundt leppene.
DermNetNZ.org.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Perioral dermatitt er en vanlig hudsykdom med et karakteristisk utslett rundt munnen. Tilstanden er vanligst hos kvinner, sjelden hos menn, og sees bare unntaksvis hos barn.

Faktaboks

Uttale
periorˈal dermatˈitt
Etymologi
av peri-, latin os, ‘munn’, gresk derma-, ‘hud’, og -itis, ‘betennelse’

Årsaken

Årsaken er trolig en forstyrrelse av den normale bakteriefloraen på huden. Dette fører til irritasjon. Bakgrunnen er ofte at den daglige hudpleien med vask og bruk av fuktighetskremer forandrer miljøet på huden, og derved gir grunnlag for endringer i bakteriesammensetningen. Sterke kortisonkremer har en særlig evne til å forårsake perioral dermatitt, og bør derfor ikke brukes i ansiktet.

Symptomer

Utslettet består av små røde nupper og rød hud, mest uttalt rundt munnen, men med en smal, fri sone helt inntil leppene. Utslettet kan også opptre rundt øynene og i uttalte tilfeller i større deler av ansiktet. Huden kan være irritert og sviende, men klør vanligvis lite.

Diagnosen

Diagnosen bygger på det kliniske undersøkelsen.

Behandlingen

Behandlingen tar sikte på å gjenopprette den normale bakteriefloraen. Man kan bruke bakteriedrepende kremer, men i mange tilfeller er det nødvendig med en antibiotikakur. Mest brukt er tetrasyklin. Hvis årsaken til utslettet er kortisonkrem, vil det komme en markert forverring når pasienten slutter å bruke kremen.

Prognosen

Prognosen er god. Huden vil etter behandlingen normaliseres og holde seg fin uten videre behandling. Tilbakefall forekommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg