Perioral dermatitt
Perioral dermatitt ses som et rødt utslett rundt munnen og med et klart område rett rundt leppene.
DermNetNZ.org.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Perioral dermatitt er en vanlig type hudeksem med et utslett bestående av rødhet og nupper rundt ansiktets åpninger, så som munn, nese og øyne, av og til også underlivet. Tilstanden er mest vanlig hos kvinner, sjelden hos menn, men sees av og til hos barn.

Faktaboks

Uttale
periorˈal dermatˈitt
Etymologi

av latin peri-, 'rundt' og oral, 'det som har med munnen å gjøre'

Årsak

Den nøyaktige årsaksmekanismen er ukjent, men antas å skyldes en kombinasjon av forstyrrelse av den normale bakteriefloraenhuden, og at huden endrer sitt vanninnhold på grunn av irritasjon. Bakgrunnen er ofte at daglig hudpleie med vask og bruk av fuktighetskremer forandrer miljøet på huden, og derved gir grunnlag for endringer i bakteriefloraen. Erfaringsvis kan også solbeskyttende kremer ha slik bivirkning, på grunn av påvirkninger fra kjemikalier i kremene.

Perioral dermatitt er en vanlig bivirkning ved bruk av medisiner som inneholder kortison, enten det er tabletter, til inhalasjon eller til smøring på huden. Kortisonkremer har en særlig evne til å forårsake perioral dermatitt, og man bør derfor være forsiktig med slike kremer ved behandling nær kroppsåpninger.

Symptomer

Utslettet består av små røde nupper og rød hud. Huden kan være irritert og sviende, men klør vanligvis lite. Hvis utslettet kommer rundt munnen, er der ofte en smal, fri sone uten rødhet helt inntil leppene.

Hos personer med mørk hudtype vil rødheten ikke synes; den mørke huden blir bare enda litt mørkere. Ved mørk hudtype er det nuppene som blir viktigst for å stille diagnosen.

Diagnose

Diagnosen stilles ved at en lege undersøker huden og gjenkjenner utslettet. Hvis legen er i tvil, kan det gjøres en hudbiopsi. Det er ingen bakterieprøver som er til nytte for å påvise den endrede bakteriesammensetningen.

Behandling

Behandlingen tar sikte på å dempe irritasjonen i huden, slik at hudens normale bakterieflora gjenopprettes.

Hudpleie

Først skal all pågående hudpleie avbrytes, slik at huden kun skal tilføres ansiktsvask med lunkent vann i noen dager eller få uker. Hvis huden blir svært tørr og stiv, kan fuktighetskremer eller oljer med milde ingredienser benyttes.

Hvis utslettet ikke gir seg ved endring av hudrutinen, kan det benyttes kremer som inneholder antimikrobielle midler, eventuelt også kremer som inneholder kalsinevrinhemmere, såkalt takrolimus eller pimekrolimus.

Medisiner

Tabletter eller kapsler som inneholder tetrasykliner har oftest en avgjørende og rask effekt.

Hvis perioral dermatitt er en bivirkning etter bruk av kortison som tabletter eller inhalasjoner, må plagene vurderes opp mot grunnsykdommen, som krever kortison. Hvis kortison inntas som inhalasjon gjennom munn eller nese, kan det være nok å vaske ansiktet med vann etter inhalasjoner for å fjerne alt kortison.

Hvis tilstanden opptrer som bivirkning direkte fra smøring av ansiktshuden med kortison, må legen vurdere en langsom nedtrapping og opphold av kortisonbruken, samt om det finnes annen tilgjengelig behandling.

Prognose

Prognosen er generelt god. Utslettet forsvinner som regel ved behandling. Allikevel er tilstanden av og til tilbakevendende, og behandling må da gjentas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg