promyelocyttleukemi

Artikkelstart

Promyelocyttleukemi, undergruppe av akutt myelogen leukemi der opphavscellen til den leukemiske klon utgår fra den cellerekken som utvikler seg til stav- og segmentformede granulocytter. Den dominerende leukemiske celle er promyelocytten, som er en halvmoden celle med tallrike korn i cytoplasma, samtidig som kjernen inneholder en eller flere nukleoler.

Årsak og sykdomsutvikling

Hos pasienter med denne formen for leukemi oppstår det en opphopning av umodne promyelocytter i beinmargen. Disse umodne cellene fortrenger utviklingen av normale erytrocytter, leukocytter og trombocytter, slik at pasientene ofte har økt blødningstendens, hyppige infeksjoner, anemi og fatigue.

De umodne promyelocyttene har en karakteristisk translokasjon mellom kromosom 15 og kromosom 17, betegnet t(15;17). Dette fører til en fusjon av PML-genet, som koder for promyelocytisk leukemiprotein, og RARA-genet, som koder for en retinsyre-reseptor (se retinoider). Det kimære proteinet som da dannes, PML-RARA, antas å være den viktigste molekylærgenetiske årsaken til utvikling av sykdommen.

Behandling

Tilstanden kompliseres hyppig av disseminert intravasal koagulasjon. Pasientene behandles oftest med retinsyre ("all-trans retinoic acid"; ATRA) i tillegg til cellegift. Retinsyren binder seg til RARA-proteinet og stimulerer omdanning av de umodne promyelocyttene til modne granulocytter. Denne behandlingen kan forbigående drive sykdommen helt tilbake, dvs. bringe pasienten i komplett remisjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg