Tøying
Fysisk overbelastning kan medføre normal stølhet i muskler eller smerter og stivhet i sener, ledd og rygg. Mange tøyer musklene underveis eller etter en treningsøkt for å forebygge stivhet og stølhet.
Tøying
Av /Shutterstock.

Stivhet er et uttrykk som brukes mest om forsterket stivhet i muskler og ledd. Det er et vanlig symptom som oftest er mildt og forbigående.

Årsaker

Stivhet er et vanlig symptom som kan oppstå av ulike årsaker. Fysisk overbelastning kan medføre normal stølhet i muskler eller smerter og stivhet i sener, ledd og rygg. Hos eldre personer kan stivhet være normalt. Aldring skjer i hele kroppen, og medfører endringer i muskler, sener og skjelett.

Sykdommer som gir stivhet

Stivhet kan skyldes blant annet revmatiske sykdommer. Revmatiske sykdommer er sykdommer som gir smerter i rygg og muskler og som ofte medfører redusert funksjon i bevegelsesapparatet (muskler, ledd og sener).
/Shutterstock.
En skisse av en mann sett fra siden. Han har noe svikt i knærne og har lutende rygg med hodet langt fram.

Bekhterevs sykdom. Ved Bekhterevs sykdom kan ryggsøylen stivne til, og tegningen viser den typiske holdningen hos en pasient med langtkommen Bekhterevs sykdom.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Stivhet kan også være et tegn på en mer alvorlig underliggende tilstand. Flere sykdommer kan føre til stivhet i muskler og ledd. Noen av de vanligste er:

Pasienter med leddgikt har for eksempel økt stivhet i leddene, særlig om morgenen. Tilsvarende i ryggen merkes ved Bekhterevs sykdom. Også ved artrose forekommer slik stivhet, men den er som regel mer kortvarig, og går over etter få minutter. Muskelstivhet er hovedsymptom ved polymyalgia revmatika. Også ved fibromyalgi føles ledd og muskler stive.

I andre tilfeller kan musklene bli stive på grunn av uvant eller ensformig arbeid, for eksempel langvarig løping og skriving. Musklene kan også stivne til ved trekk. Nakkestivhet kan være et tidlig symptom ved hjernehinnebetennelse.

Symptomer

Det er normalt å føle seg litt stiv i musklene og leddene etter å ha sittet eller stått i lengre tid, eller etter å ha våknet om morgenen. Denne typen stivhet er vanligvis mild og forsvinner raskt etter bevegelse.

Morgenstivhet er et vanlig symptom ved flere revmatiske sykdommer, som leddgikt og fibromyalgi. Den kan vare i flere timer og kan være ledsaget av smerte, hevelse og redusert bevegelighet.

Undersøkelser

Sykehistorien, inklusiv symptomene, andre sykdommer og behandlinger kan gi grunnlag for videre legeundersøkelse av ledd, muskler og organer. Blodprøver og bildediagnostikk kan også være aktuelt for å utelukke bakenforliggende sykdom eller diagnostisere årsaken.

Behandling

Behandling av stivhet i muskler og ledd avhenger av den underliggende årsaken.

I noen tilfeller kan det være tilstrekkelig med smertestillende medisiner og fysioterapi. I andre tilfeller kan det være nødvendig med mer potent behandling, som biologiske legemidler eller kirurgi. Det kan hjelpe å bevege ledd og muskler i varmt vann, ta en varm dusj om morgenen eller oppholde seg i varmt klima.

Det er ikke alltid mulig å forhindre stivhet i muskler og ledd, men regelmessig fysisk aktivitet, bruk av riktige arbeidsstillinger, et sunt kosthold og tilstrekkelig søvn kan være forebyggende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg