Røykebein er et folkelig navn på nedsatt blodsirkulasjon til beina, også kalt perifer arteriell sykdom (PAS). Uttrykket avspeiler at sigarettrøyking er en hovedårsak til den nedsatte blodsirkulasjonen.

Røyking er en risikofaktor for utvikling av aterosklerose (åreforkalkning). Ved aterosklerose oppstår det betennelse i arterieveggene, noe som gjør at veggene blir tykkere og innsiden av blodårene blir trangere. Denne prosessen kan over tid føre til forsnevring eller tilstopping av arteriene slik at blodforsyningen blir nedsatt, noe som fører til symptomer.

Symptomer

Røykebein kan ha forskjellig presentasjon eller symptomer. Det vanligste er smerter i beina ved gange (claudicatio intermittens). Som regel merkes smertene i leggene. Smertene gir seg når en stopper opp og hviler, og en kan så fortsette et stykke til før en nok en gang må hvile.

Dersom blodforsyningen til beina blir veldig begrenset, kan man også få hvilesmerter. Dette kalles kritisk iskemi. Det vanlige er da at man får smerter i tærne og føttene når en ligger i sengen. Mange opplever at det hjelper å henge beinet utenfor sengen eller stå opp og gå litt.

Ved sterkt nedsatt blodforsyning har man økt risiko for sår eller koldbrann.

Komplikasjoner

Claudicatio intermittens har en lav risiko for amputasjon, men risikoen øker betraktelig dersom man har kritisk iskemi.

Alle med røykebein har økt risiko for hjerneslag eller hjerteinfarkt, ettersom årsaken er aterosklerose, en sykdom som angriper alle deler av pulsårenettverket i kroppen.

Behandling

Behandlingen er todelt:

  1. Redusere risiko for slag, hjerteinfarkt og tidlig død. Her er røykeslutt av stor betydning. Alle med symptomgivende arterosklerose bør også få blodfortynnende og kolesterolsenkende medisin.
  2. Behandle symptomene i beinet. Ved kun gangrelaterte smerter er gangtrening anbefalt. Det vil si at man skal gå selv om det er smertefullt og presse seg helt til en må stoppe opp, deretter hvile og repetere prosessen flere ganger. Når det gjøres regelmessig flere ganger i uken, vil en stor andel få økt gangdistanse. Dersom det foreligger kritisk iskemi eller gangtrening ikke har effekt, vil man kunne bedre blodforsyning ved å blokke forsnevringer i arteriene eller gjøre kirurgisk rekonstruksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg