røykebein

Artikkelstart

Røykebein, folkelig betegnelse på nedsatt blodsirkulasjon til beina. Uttrykket avspeiler at sigarettrøyking er en hovedårsak til utvikling av aterosklerose i arteriene til bekkenet og beinene. Denne prosessen kan over tid føre til forsnevring eller tilstopping av arteriene med det resultat at blodforsyningen blir nedsatt og resulterer i symptomer.

Røykebein kan ha forskjellig presentasjon eller symptomer. Det vanligste er smerter i beinene, vanligvis leggene, ved gange (claudicatio intermittens). Smertene gir seg når en stopper opp og hviler, og en kan så fortsette et stykke til før en nok en gang må hvile.

Dersom blodforsyningen til beinene blir veldig begrenset, kan man også få hvilesmerter. Det vanlige er da at man får smerter i tærne og føttene når en ligger i sengen, og mange opplever at det hjelper å henge beinet utenfor sengen eller stå opp og gå litt. Ved sterkt nedsatt blodforsyning har man i tillegg økt risiko for sår eller koldbrann. Kombinasjonen av hvilesmerter med eller uten sår eller koldbrann kalles kritisk iskemi.

Claudicatio intermittens har en lav risiko for amputasjon, men risikoen øker betraktelig dersom man har kritisk iskemi.

Alle med røykebein har økt risiko for hjerneslag eller hjerteinfarkt, ettersom årsaken er aterosklerose, en sykdom som angriper alle deler av pulsårenettverket i kroppen. Behandlingen er todelt:

  1. Redusere risiko for slag, hjerteinfarkt og tidlig død. Her er røykeslutt av stor betydning. Alle med symptomgivende arterosklerose bør også få blodfortynnende og kolesterolsenkende medisin.
  2. Behandle symptomene i beinet. Ved kun gangrelaterte smerter er gangtrening anbefalt. Det vil si at man skal gå selv om det er smertefullt og presse seg helt til en må stoppe opp, deretter hvile og repetere prosessen flere ganger. Når det gjøres regelmessig flere ganger i uken, vil en stor andel få økt gangdistanse. Dersom det foreligger kritisk iskemi eller gangtrening ikke har effekt, vil man kunne bedre blodforsyning ved å blokke forsnevringer i pulsårene eller gjøre kirurgisk rekonstruksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg