Dyssynkrone hovedkamre

Figurene viser hjertets arbeid ved høyre grenblokk (bildet til venstre), med normalt ledningssystem (i midten) og med venstre grenblokk (bildet til høyre)

Dyssynkrone hovedkamre
Av .

Resynkroniseringsbehandling (eller CRT, engelsk for cardiac resynchronization therapy) er en behandlingsform som brukes ved hjertesvikt med svekket ledningssystem, og gis med en pacemaker som stimulerer begge hovedkamrene slik at de kan samarbeide bedre.

Faktaboks

Etymologi

CRT: engelsk akronym «Cardiac Resynchronisation Therapy”

Indikasjoner og bruk

I de europeiske retningslinjene angis det at 10% av befolkningen eldre enn 70 år har hjertesvikt, og at opp mot halvparten kan tenkes å være tjent med CRT. Ingen land er i nærheten av så mange implantasjoner. CRT-system som bare har pacemakerfunksjon, kalles CRT-P. De kan imidlertid når det trengs, kombineres med en innoperert hjertestarter (CRT-D, der D står for defibrillator). I 2021 ble det implantert 368 CRT-P og 305 CRT-D i Norge (data fra Norsk Pacemaker- og ICD-register).

Operasjonen er i prinsippet som en vanlig pacemakerimplantasjon, men med en ekstra ledning, og gjøres av hjertespesialister på større sykehus.

Prinsippet

Til venstre vises hjertets sammentrekning ved venstre grenblokk: skilleveggen buler mot høyre hovedkammer og gir dårligere tømming. Til høyre har hjertet en CRT-pacemaker som stimulerer begge hovedkamrene og gir mer effektiv tømming.
.

Ved alvorlig hjertesvikt vil grenblokk kunne gi en usynkronisert kontraksjon av hjertemuskelen. Grenblokk vil si forsinket eller avbrutt ledning gjennom høyre eller venstre hovedgren i hjertets ledningssystem. Da vil hovedkamrenes tømning bli faseforskjøvet. Det venstre hovedkammeret skal utføre det største arbeidet, og venstre grenblokk svekker hjertets yteevne betydelig. Et friskt hjerte kan tåle det uten å gi symptomer, men en svekket hjertemuskel eller en for rask, ineffektiv hjerterytme, kan føre til symptomgivende hjertesvikt (tungpust, slitenhet og hevelse i kroppen).

En pacemaker som har ledning både til høyre og venstre hovedkammer, kan stimulere begge kamre samtidig. Da vil den felles skilleveggen mellom kamrene strammes og ikke blafre under systolen (utpumpingen), og begge hovedkamre vil arbeide lettere. En tredje ledning plasseres i høyre forkammer når det er normalrytme der, slik at den kan styre stimuleringen av hovedkamrene.

Internasjonale retningslinjer

  • CRT anbefales når det er optimalt medisinsk behandlet, fortsatt symptomgivende hjertesvikt med redusert tømming (EF, ejeksjonsfraksjon) av venstre hovedkammer (35% eller mindre, mot normal tømming 50% eller mer), venstre grenblokk med QRS-varighet minst 0,15 sekunder.
  • CRT bør vurderes når QRS varer minst 0,13 sekunder og EF er mindre enn 35%, selv om ett av kravene om venstre grenblokk eller optimal medisinsk behandling, ikke oppfylles.
  • CRT kan vurderes hvis pasienten trenger en vanlig pacemaker som skal stimulere hovedkamrene mye, og allerede har svekket hjertefunksjon. Det skyldes at den vanlige pacemakeren stimulerer høyre hovedkammer, og dermed gir forsinket aktivering av venstre hovedkammer, som ved venstre grenblokk. Hvis venstre hovedgren fungerer normalt, er en alternativ strategi å plassere hovedkammerledningen nær His’ bunt eller nær venstre hovedgren, slik at den stimulerer begge hovedkamrene nesten samtidig. Det gjøres stadig oftere, for man slipper å plassere en ledning på utsiden av venstre hovedkammer.
  • CRT frarådes når QRS-varigheten er under 0,13 sekunder.

Begrensninger og problemer

Resynkroniseringsbehandling hjelper ikke alle som får den. Rundt 30 % har ikke nytte av CRT, og noen blir til og med verre av behandlingen. Det pågår derfor et intenst forskningsarbeid for å finne ut hvem som bør få CRT, hvor ledningene bør plasseres hos den enkelte, og utvikling av tynne ledninger som kan stimulere flere steder på utsiden av venstre hovedkammer.

Den ekstra pacemakerledningen til venstre hovedkammer forlenger dessuten operasjonstiden i forhold til en vanlig pacemaker-operasjon, og det gir noe økt infeksjonsfare.

Behandlingen er kostbar, og vi har ennå ikke nok kunnskap til å beregne kostnad-nytteforholdet. Det hersker ingen tvil om at noen pasienter med hjertesvikt opplever en dramatisk bedring med CRT-behandling, og mange har til og med kunnet strykes fra ventelisten til hjertetransplantasjon. Noen dramatisk økning i CRT-behandlingen kan vi imidlertid ikke vente før vi vet mer om nytten, og systemene blir billigere.

Historikk

Tidlig på 1990-tallet startet forsøk med å stimulere begge hovedkamre når det var hjertesvikt og grenblokk. Ledningen til venstre hovedkammer kunne ikke plasseres inni kammeret fordi en eventuell blodpropp på ledningen ville kunne løsne og seile med blodstrømmen (en embolus) og forårsake infarkt der den kilte seg fast. Det er tryggere å plassere ledningen i en vene, for da vil eventuelle embolier stoppes i en liten blodåre og gjøre lite skade. Venene fra venstre hovedkammer munner ut i hjertets store samlevene (sinus coronarius), som tømmer seg i høyre forkammer. Hit kommer man lett med en tynn pacemakerledning, og den kan skyves via samlevenen til mindre vener på utsiden av hovedkammeret. En rekke kontrollerte kliniske studier (RCT) har vist at slik CRT forbedret overlevelsen og reduserte antall sykehusinnleggelser, fortrinnsvis hos de med venstre grenblokk og svært forsinket ledning (brede QRS-komplekser). I tiårene som fulgte, har mange pasienter fått CRT, og de har fått lengre og bedre liv på tross av at de i dag har mange flere tilleggssykdommer enn før (komorbiditet). Imidlertid har nye og svært gode hjertesvikt-medisiner kommet til i denne perioden, så vi vet ikke sikkert hvor stor gevinsten av CRT er i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Leyva F, Nisam S, Auricchio A. 20 years of cardiac resynchronization therapy. J Am Coll
  • Cardiol 2014;64:1047–58.
  • Glikson M, Nielsen JC, Kronborg MB, Michowitz Y, Auricchio A, Barbash IM et al. 2021
  • ESC guidelines on cardiac pacing and cardiac resynchronization therapy. Europace 2022; 24:71–164

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg