Foto av ricinfrø som har mønster som ligner på marmor. De er brune og svarte, glatte og glinsende.

Ricinfrø eller kastorbønner er 1–2 centimeter lange, og har et marmorert utseende.

Kastorbønner
Av /Shutterstock.

Ricin er et giftig protein som finnes i lakséroljeplanten, Ricinus communis. Hele planten er giftig, men frøene inneholder spesielt mye ricin. Ricinfrø har bønneform og er 1–2 centimeter lange. Frøenes utseende er karakteristisk marmorert. Et annet navn på frøene er kastorbønner.

Faktaboks

Uttale

ris'in

Ricin har svært høy giftighet i oppkonsentrert form og kan forårsake alvorlig forgiftning. Virkningen er utbredt celledød som kan gi skader i de fleste organer. Etablert forgiftning har ofte varighet i flere dager, og dødeligheten er i slike tilfeller høy. Dødsårsaken er oftest flerorgansvikt.

Bruk av oljeplanten

Bilde av en gammel medisinflaske med etikett. På etiketten står det at det er lakserolje og hvordan den skal brukes.

Ricinusolje (lakserolje) ble tidligere mye brukt som avføringsmiddel.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Oljeplanten er en vanlig prydplante i mange land, og i store deler av verden er den forvillet. Ricinfrø er harde, og kan brukes i enkle smykker eller andre suvenirprodukter.

Den viktigste bruken av oljeplanten er kaldpressing av frøene for å utvinne ricinusolje (lakserolje). Ricinusolje inneholder ubetydelige mengder ricin, da giftstoffet blir igjen i restene av plantematerialet etter pressingen. Disse restene kan varmebehandles for å brukes som dyrefôr, og planterestene kan også brukes som gjødsel. Varmpressing av frøene gir for eksempel ulike smøreoljer.

Ricin brukt som gift

Svart-hvitt-bilde av Georgi Markov.
Georgi Markov var en bulgarsk forfatter og journalist. Han skal ha blitt drept med ricin i 1978.
Georgi Markov

Ricin ble sannsynligvis brukt i det berømte «paraplymordet» i 1978. Den bulgarske dissidenten Georgi Ivanov Markov (1929–1978) døde etter et stikk i låret fra en forbipasserende med et våpen kamuflert som en paraply. Han utviklet alvorlig forgiftning etter noen timer og døde tre dager etter injeksjonen. Georgi Markov var en kjent kritiker av det autoritære folkerepublikanske styret i hjemlandet. Ettertiden har avklart at mordet ble planlagt i et samarbeid mellom bulgarsk etterretning og KGB.

På grunn av den høye giftigheten til ricin, og den enkle tilgangen på oljeplanten, er ricin en gift som er moderat egnet til masseskade eller bioterrorisme. Kastorbønner i naturlig form er lite egnet til dette formålet, og det vil kreve omfattende prosessering av plantematerialet for å kunne bruke ricin til å skade mange mennesker. En tenkt eksponering kan være utsprøyting av preparert ricin i luften, som tilsetning i drikkevann eller tilsatt i matvarer.

Akutt forgiftning

Symptomer på forgiftning starter noen timer etter eksponering. Siden ricin også skader tarmslimhinnen, er de første symptomene etter svelging kraftig og blodig oppkast og diaré. Personen utvikler videre alvorlige forstyrrelser i væske- og elektrolyttbalansen, ødemer, nyresvikt og sirkulasjonssvikt.

Forgiftningsforløpet kan vare i mange døgn, og dødeligheten i slike tilfeller er høy. Dødsårsaken er ofte flerorgansvikt.

Behandling

Ved mistanke om ricin-eksponering er det viktig å umiddelbart kontakte medisinsk nødtelefon (113), uansett om pasienten har utviklet symptomer eller ikke. På sykehus vil pasienten få viktig støttebehandling rettet mot de alvorlige effektene etter hvert som forgiftningen utvikler seg. Det finnes ingen motgift mot denne forgiftningen, men både vaksiner og antistoffer mot ricin har vært utviklet til et eksperimentelt stadium.

Virkningsmekanisme

Ricin er et glykoprotein i gruppen toksalbuminer og består av to deler; en A- og en B-del. A-delen forårsaker de fleste skadelige effektene, mens B-delen er viktig for opptaket i cellene. Ricin spaltes av varme, det hemmer proteinsyntesen i cellen, og forårsaker celledød og stor vevsskade i mange organer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg