Sølvpreparater er antimikrobielle midler som først og fremst brukes i sårbehandling. Sølv er et metall som har vist seg å kunne motvirke betennelse i sår og fremme tilheling.

Virkning

Sølv har antimikrobiell virkning. I ionisert form har sølvatomer en elektrisk ladning som gjør at de kan bindes til bakterieceller på flere steder. Lave doser kan hindre formering og drepe bakteriene. Sølv virker også adstringerende (vevssammentrekkende) og keratolytisk (det vil si at det løser opp hudens ytterste, forhornede lag). I sterke konsentrasjoner virker sølv etsende, en egenskap som blant annet bidrar til å stanse neseblødning.

Sølv virker på et bredt spekter av mikroorganismer:

Preparater

Sølv er et metall som kan forekomme i ulike former og i ulike preparater. For eksempel finner man sølv i forbindelser som sølvsulfadiazin i kremer, sølvnitrat i løsninger og stifter (lapisstift), sølvsulfat i bandasjer og som sølvnitrat i deodoranter.

Bivirkninger

Ved bruk av store mengder sølvpreparater kan sølvet hope seg opp i forskjellige kroppsvev. Dette kan føre til en vedvarende røykgrå misfarging av huden og blålig misfarging av slimhinnene (argyri).

Historie

Sølvpreparater er blant de første antibakterielle midlene som ble brukt. Etter at antibiotika ble tatt i bruk på 1940-tallet avtok forskningen på sølvpreparater. Sølvpreparater har imidlertid vist effekt mot en rekke antibiotikaresistente bakterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg