Selegilin er et legemiddel som brukes i behandling av Parkinsons sykdom. Det forlenger effekten av signalstoffet dopamin i hjernen og brukes enten alene eller i tillegg til behandling med levodopa. Bruk av selegilin sammen med levodopa forsinker sykdomsutviklingen, og er spesielt nyttig for yngre pasienter i tidlig fase av Parkinsons sykdom.

Virkningsmekanisme

Selegilin hemmer nedbrytningen av signalstoffet dopamin i hjernen. Dopamin er et signalstoff som skilles ut i hjernen og har blant annet en viktig funksjon i reguleringen av muskelaktiviteten i kroppen. Dopamin brytes ned av enzymer som kalles MAO-B. Selegilin virker ved å hemme dette enzymet. Nedbrytningen blir da forsinket slik at det vil være mer dopamin tilgjengelig for nervecellene og effekten av dopamin forlenges.

Selegilin hører til i legemiddelgruppen MAO-hemmere.

Bruk

Selegilin utsetter sykdomsutviklingen og brukes i den tidlige fasen av Parkinsons sykdom. Selegilin gjør at effekten av dopamin forsterkes og levodopa-dosen kan derfor nedjusteres. Dette er fordelaktig, da effekten av levodopa kan avta ved langtidsbehandling.

Legemidlet kan tas gjennom munnen i form av tabletter eller kapsler, eller gjennom huden via medisinsk plaster.

Preparater

Det eneste preparatet av selegilin i Norge selges under handelsnavnet Eldepryl.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene inkluderer kvalme, langsom puls (bradykardi), hodepine og svimmelhet.

Forsiktighetsregler

Ved høye dose vil ikke bare MAO-B-enzymet, men også MAO-A enzymet hemmes. Siden MAO-A bryter ned signalstoffet serotonin, vil det være risiko for for mye serotonin i synapsespalten, og serotonergt syndrom hvis selegilin kombineres med SSRI-antidepressiver.

Ved samtidig bruk av selegilin og legemidler som hemmer MAO-A, anbefales det å unngå mat med mye tyramin, ettersom det kan føre til veldig høyt blodtrykk (hypertensiv krise). Eksempler på tyraminholdige matvarer er ulike muggoster, kjøttprodukter, kaviar, sursild og en del vintyper som rødvin og portvin. Pasienter som allerede har hjerterytmeforstyrrelser, høyt blodtrykk eller hjertekramper bør være forsiktige med bruk av selegilin.

Legemidlet omsettes (metaboliseres) i leveren og skilles ut i urinen. Pasienter med sykdommer som påvirker disse organene bør derfor utvise forsiktighet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg