Somatisering, mye brukt begrep som benyttes i fire ulike betydninger:

 1. Kommunikasjonsform hvor en person vis-á-vis legen uttrykker psykologiske konflikter og problemer ved bruk av ord som beskriver kroppslige symptomer. F.eks. kan kvalme uttrykke aversjon, hodepine kan uttrykke sinne og hjertebank redsel.
 2. Psykofysiologisk prosess der en person under stress og belastninger utvikler kroppslige symptomer som i neste omgang presenteres for legen. F.eks. kan stressbetinget anspenthet føre til sekundære muskel–skjelettsmerter. Pasienten kontakter legen for muskel–skjelettsymptomer, og ikke for stress og anspenthet.
 3. Presentasjon av velavgrensede psykiske lidelser i form av disse lidelsenes ledsagende kroppslige symptomer. For eksempel kan en person med depresjon gå til lege med tretthet, eller en person med panikklidelse kan oppsøke lege og be om hjelp for anfallsvise pustevanskeligheter, hjertebank og mageplager.
 4. Psykisk (psykosomatisk) lidelse kjennetegnet ved medisinsk-biologisk uforklarlige symptomer som personen søker legehjelp for og som medfører ulike grader av funksjonssvikt. Se somatiseringslidelse.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.