truende tverrsnittslesjon

Artikkelstart

Truende tverrsnittslesjon er en tilstand som oftest er forårsaket av kreftspredning (metastase) til en av ryggvirvlene. Tilstanden forekommer hos cirka fem prosent av pasientene med metastatisk kreftsykdom, og ses hyppigst ved kreft i prostata, lunge og bryst.

Faktaboks

Også kjent som

truende medullakompresjon

Symptomer og funn

Etter hvert som metastasen vokser vil den kunne trykke på ryggmargen og forårsake symptomer som belteformede smerter i ryggen, nummenhet, ustø gange, kraftsvikt eller inkontinens. Tidlige tegn er ofte ryggsmerter eller bilateralt utstrålende smerter som forverres ved bevegelse, hoste, nysing eller bruk av bukpresse.

Etter hvert inntreffer nevrologiske utfall som pareser, sensibilitetsutfall, ataksi, og blære- og tarmdysfunksjon (sfinkterinsuffisiens). Et sent symptom er paralyse (lammelse). Truende tverrsnittslesjon er en øyeblikkelig hjelp-tilstand som krever rask utredning og behandling dersom ryggmargen ikke skal skades permanent.

Behandling

Ved pareser og mistanke om truende tverrsnittslesjon gis steroider i høye doser og pasienten innlegges for øyeblikkelig hjelp. Behandlingen er som oftest strålebehandling, men kirurgi (laminektomi med fiksasjon) kan være aktuelt i enkelte tilfeller, og også cellegiftbehandling eller kirurgisk fjerning av testiklene (ved prostatakreft). Valg av behandling avhenger også av forventet levetid.

Prognose

Prognosen er avhengig av om det er bevart gangfunksjon ved oppstart av behandling (90 prosent bevarer gangfunksjonen) eller om gangfunksjonen er tapt ved oppstart (25 prosent bevarer gangfunksjonen). Det viktigste for prognosen er å diagnostisere og behandle så raskt som mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg