Truende tverrsnittslesjon er en tilstand hvor en kreftsvulst har begynt å trykke på ryggmargen. Truende tverrsnittslesjon er som oftest er forårsaket av kreftspredning (metastase) til en av ryggvirvlene. Tilstanden forekommer hos cirka fem prosent av pasientene med kreftspredning. Tilstanden er vanligst ved prostatakreft, lungekreft og brystkreft.

Faktaboks

Også kjent som

truende medullakompresjon

Truende tverrsnittslesjon er en øyeblikkelig hjelp-tilstand som krever rask utredning og behandling dersom ryggmargen ikke skal skades permanent.

Symptomer og funn

Etter hvert som spredningssvulsten (metastasen) vokser, vil den kunne trykke på ryggmargen og forårsake ulike symptomer. Dette kan være belteformede smerter i ryggen, nummenhet, ustø gange, kraftsvikt eller inkontinens. Tidlige tegn er ofte ryggsmerter eller smerter som stråler ut til begge sider og som forverres ved bevegelse, hoste, nysing eller bruk av bukpressen.

Etter hvert inntreffer nevrologiske utfall som pareser, sensibilitetsutfall, ataksi, og blære- og tarmdysfunksjon (sfinkterinsuffisiens). Et sent symptom er paralyse (lammelse).

Behandling

Ved pareser og mistanke om truende tverrsnittslesjon gis steroider i høye doser og pasienten innlegges for øyeblikkelig hjelp.

Behandlingen er som oftest strålebehandling, men kirurgi (laminektomi med fiksasjon) kan være aktuelt i enkelte tilfeller, og også cellegiftbehandling eller kirurgisk fjerning av testiklene (ved prostatakreft). Valg av behandling avhenger også av forventet levetid.

Prognose

Prognosen er avhengig av om det er bevart gangfunksjon ved oppstart av behandling (90 prosent bevarer gangfunksjonen) eller om gangfunksjonen er tapt ved oppstart (25 prosent bevarer gangfunksjonen).

Det viktigste for prognosen er å diagnostisere og behandle så raskt som mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg