Truende tverrsnittslesjon er en tilstand som oftest er forårsaket av kreftspredning (metastase) til en av ryggvirvlene. Tilstanden forekommer hos cirka fem prosent av pasientene med metastatisk kreftsykdom, og ses hyppigst ved kreft i prostata, lunge  og bryst.  

Etter hvert som metastasen vokser vil den kunne trykke på ryggmargen og forårsake symptomer som belteformede smerter i ryggen, nummenhet, ustø gange, kraftsvikt eller inkontinens. Tidlige tegn er ofte ryggsmerter eller bilateralt utstrålende smerter som forverres ved bevegelse, hoste, nysing eller bruk av bukpresse.

Etter hvert inntreffer nevrologiske utfall som pareser, sensibilitetsutfall, ataksi, og blære- og tarmdysfunksjon (sfinkterinsuffisiens). Et sent symptom er paralyse (lammelse). Truende tverrsnittslesjon er en øyeblikkelig hjelp-tilstand som krever rask utredning og behandling dersom ryggmargen ikke skal skades permanent.

Ved pareser og mistanke om truende tverrsnittslesjon gis steroider i høye doser og pasienten innlegges som øyeblikkelig hjelp. Behandlingen er som oftest strålebehandling, men kirurgi (laminektomi med fiksasjon) kan være aktuelt i enkelte tilfeller, og også cellegiftbehandling eller kirurgisk fjerning av testiklene (ved prostatakreft). Valg av behandling avhenger også av forventet levetid.  

Prognosen er avhengig av om det er bevart gangfunksjon ved oppstart av behandling (90 prosent bevarer gangfunksjonen) eller om gangfunksjonen er tapt ved oppstart (25 prosent bevarer gangfunksjonen). Det viktigste for prognosen er å diagnostisere og behandle så raskt som mulig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.