Gonoré
Elektronmikroskopisk bilde av bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Klamydia er en kjønnssykdom forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Bildet viser et farget mikroskopibilde av bakterien.
/Lance Liotta Laboratory.
Lisens: CC BY SA 3.0

Urinrørsbetennelse er en betennelsestilstand i urinrørets slimhinne.

Faktaboks

Også kjent som
urethritt, uretritt

Årsaker

Betennelsen kan forårsakes av bakterier som overføres ved kjønnslig kontakt, eller den kan komme som følge av en uspesifikk urinveisinfeksjon. Man skjelner mellom gonoreisk urinrørsbetennelse, som skyldes gonokokker, og mer alminnelig uspesifikk urinrørsbetennelse (urethritis simplex), som fremkalles av andre mikroorganismer, blant annet Chlamydia trachomatis.

Symptomene

Symptomene er hyppig vannlatingstrang, svie særlig i starten av vannlatingen og slimet utflod, som særlig ved den gonoreiske formen kan inneholde atskillig puss.

Diagnose

Ved bakteriell infeksjon vil utfloden være pusslignende, mens den ved uspesifikk urinrørsbetennelse gjerne vil være mer vandig og fargeløs. Man tar prøver av denne væsken, i tillegg til urinprøver ved mistanke om urinrørsbetennelse hos menn, for å påvise aktuelle bakterier. Ved å stikke en pensel inn i den ytterste delen av urinrøret, kan man bruke væsken til både mikroskopisk og bakteriologisk undersøkelse. Diagnosen er i de fleste tilfeller lett, og den stilles ut fra sykehistorie og ved at pasienten har utflod fra urinrøret.

Behandling

Gonoré kan behandles med cefalosporinet ceftriaxon. Dette er imidlertid uvirksomt mot klamydia. Mot klamydia og visse andre mikroorganismer kan man bruke såkalte tetrasykliner eller makrolider. Infeksjonen kan imidlertid være vanskelig å behandle, og den blusser ofte opp igjen. Fast seksualpartner skal alltid behandles samtidig.

Komplikasjoner

Uten behandling kan en infeksjon i urinrøret raskt spre seg til slimhinnen i naboorganene, hos mannen for eksempel til prostata og bitestiklene, og hos kvinnen til livmorhalsen, livmoren og egglederne. Tidligere var uretrostriktur (urinrørsforsnevring) en vanlig komplikasjon ved gonoreisk urinrørsbetennelse hos mannen. Forsnevringen skyldes arrskrumping etter sår- og arrdannelse i slimhinnen, og den fører til høyst besværlig vannlating.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg