Gjøkegg med tre vertsegg i rørsangerreir. På Sjælland, Danmark er rørsangeren en vanlig vert for gjøken
Gjøkegg med tre vertsegg i rørsangerreir. På Sjælland, Danmark er rørsangeren en vanlig vert for gjøken
Gjøkegg med tre vertsegg i rørsangerreir. På Sjælland, Danmark er rørsangeren en vanlig vert for gjøken

Vert er en organisme som gir levested og vanligvis næring til en annen organisme (gjesten). De to organismene kan leve sammen på tre måter:

  • i et gjensidig nytteforhold (mutualisme)
  • i et forhold hvor den ene snylter på den andre (parasittisme)
  • i et forhold hvor verten drar verken nytte eller skade av å leve sammen med den andre organismen (kommensalisme)

Gjesten kalles mer spesifikt for mutualist, parasitt eller kommensal avhengig av hvordan den lever sammen med verten.

Verten skaffer næring eller andre ressurser for gjesten. Gjesten kan leve inni verten (endosymbiont eller endoparasitt) eller utenpå (ektosymbiont eller ektoparasitt). Ofte er verten større enn gjesten, men det finnes slående eksempler på det motsatte, som for eksempel gjøk (reirparasitt) som legger eggene sine i reir hos mindre fuglearter. Verten kan i mange tilfeller være tilholdssted for organismer som er mye mindre, som for eksempel bakterier og virus.

Vektor er et beslektet begrep. En vektor er et levende vesen som overfører en sykdomsfremkallende mikroorganisme, et smittestoff.

Ulike typer verter

Mellomverter og hovedverter

Norsk skogkatt

Parasitten har kattedyr som eneste hovedvert, og katter er derfor reservoaret for smitten. Infiserte katter skiller ut parasitter i avføringen.

Norsk skogkatt
Av .

Når verten blir negativt påvirket av gjesten, kalles det parasittisme. Parasitter kan leve med og uten vert. De som er avhengige av en vert for å overleve, kalles obligate parasitter. De som ikke er avhengige av en vert for overlevelse, kalles fakultative parasitter. Parasitter kan ha livssykluser som inkluderer både mellomverter (også kalt sekundærvert) og hovedvert (også kalt primærvert, definitiv vert, sluttvert). Parasitten kan også tilbringe hele livssyklusen i en vert, eller bare deler av livssyklusen.

Det som skiller en hovedvert fra en mellomvert er at det er i hovedverten det skjer kjønnet formering. Det vil si at hovedverten huser det seksuelt aktive stadiet av parasitten. I hovedverten modnes parasitten, og livssyklusen fullføres.

For eksempel har parasitten Toksoplasma gondii flere mulige mellomverter, inkludert gnagere, fugler, sau og menneske, og kan spre seg fra mellomvert til mellomvert. Det er imidlertid kun i hovedverten, som er katt, at parasitten kan formere seg, og det er fra katt at eggene spres.

Vanligvis befinner en parasitt seg lengre tid i hovedverten sammenlignet med i mellomverten. I mellomverten vokser vanligvis parasitten, og mellomverten kan tjene som en vektor slik at parasitten når hovedverten. Mennesket er mellomvert for Plasmodium, som er parasitten som forårsaker sykdommen malaria, mens hovedverten er Anopheles-myggen. I myggen modnes parasitten, og det foregår kjønnet formering. Etter myggstikk går parasitten inn i blodet hos mennesker, og det skjer ukjønnet formering i leveren, deretter invaderes de røde blodcellene til verten. Myggen, som altså er hovedverten, er vektor for overføring av malaria til mennesket.

Transportverter

Gyrodactylus salaris

Gyrodactylus salaris er rundt en halv millimeter lange og lever parasittisk på laks. Bildet er tatt med sveipelektronmikroskop og deretter fargelagt.

Gyrodactylus salaris
Av /NTB scanpix.

Transportverter er verter som huser umodne stadier av en parasitt. Transportverter fungerer som bærer av parasitten, for eksempel ved at parasitten passerer gjennom fordøyelsessystemet, og spres via avføringen.

Et eksempel på en transportvert er ål, som kan spre lakseparasitten Gyrodactylus salaris til nye vannområder. Gyrodactylus kan overleve opptil åtte dager i ålen, og ålen kan så overføre parasitten til laks som er hovedverten.

Reservoarvert

En reservoarvert er en vert som lever i sammen med en parasitt ofte uten at verten tar skade av det. Dette betyr at verten er bærer av et smittestoff. Parasitten trenger et reservoar for å overleve og formere seg, for så å kunne smitte en mottakelig vert. Et eksempel er flaggermus, som kan være reservoarvert for flere smittestoff som kan føre til sykdom hos mennesket, for eksempel rabies.

Vertsspesifisitet

De fleste parasitter er vertsspesifikke. Det betyr at de kun er i stand til å leve og formere seg i eller på én spesifikk art. Noen parasitter er imidlertid i stand til å infisere flere ulike verter. Disse kan føre til fremvekst av nye zoonotiske sykdommer, som er en viktig helsetrussel. Vertsspesifisitet er et viktig mål på en parasitts potensial til å skifte vert, og derav evne til utvikling av nye infeksjonssykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg