Metotreksat er et legemiddel som hemmer celledeling og brukes mye i kreftbehandling og mot autoimmune sykdommer.

Faktaboks

Uttale
metotreksˈat
Også kjent som
metotrexat

Metotreksat er en syntetisk folsyreanalog, og klassifiseres derfor som en antimetabolitt (en kjemisk analog til normale stoffskifteprodukter).

Virkningsmekanisme

Folsyre (folinsyre) er et vitamin som er nødvendig for blant annet for syntesen av puriner og pyrimidiner som er byggesteiner for nukleinsyrene DNA og RNA. Metotreksat virker antagonistisk til folsyre og hemmer derved nukleinsyresyntesen, noe som igjen hemmer celledelingen (cytostatisk virkning).

Bruk

Metotreksat brukes mye i behandling av kreft (blant annet akutte leukemier) og autoimmune sykdommer.

I kreftbehandling brukes ofte høydosebehandling hvor man tilsikter kraftig virkning på kreftcellene i løpet av ett til to døgn, og deretter gis folinsyre for å unngå giftige virkninger på resten av kroppen, for eksempel beinmargen. Dosen av folinsyre fastsettes ut fra konsentrasjon av metotreksat i blodet.

Ved leddgikt og autoimmune sykdommer brukes metotreksat i lav dosering en gang i uken, og det er da en betennelsesdempende virkning som tilsiktes. Effekten kommer etter 3–4 måneders behandling.

Det gis ofte folsyre i tillegg for å unngå folsyremangel. Behandling med metotreksat må følges nøye for å unngå skade på nyrer, lever og beinmarg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg