Loeys-Dietz’ syndrom er en gruppe sjeldne, arvelige bindevevssykdommer. De kan gi medfødte utviklingsavvik og svakhet i bindevevet, spesielt i veggene til store arterier. Årsaker til Loeys-Dietz-syndromene er forandringer i gener som påvirker produksjonen av eller funksjonen til vekstfaktoren transformerende vekstfaktor beta (TGFb).

Faktaboks

Uttale

l'u:is-di'ets

Etymologi

Syndromet har fått sitt navn etter de medisinske genetikerene Bart L. Loeys og Harry C. Dietz, som sammen har beskrevet de seks kjente typene av syndromet.

Tilstandene kalles syndromer fordi de kan gi medfødte forandringer i flere ulike organsystemer. Påvisning av en sykdomsgivende forandring i ett av de seks genene som er forbundet med syndromet er en forutsetning for diagnosen.

Medisinsk behandling ved Loeys-Dietz’ syndrom har til hensikt å forebygge eller behandle komplikasjoner. Pasientene behandles med blodtrykksmedisin for å forebygge utvidelse og sprekkdannelse av aorta (hovedpulsåren), og med kirurgi ved utvidelse eller riftdannelse av store arterier og ved visse medfødte utviklingsavvik.

Prognosen avhenger av hvilken type Loeys-Dietz’ syndrom man har. Plutselig sprekk av arterier (ruptur) kan være livstruende. Regelmessig medisinsk oppfølging er viktig. Svangerskap kan medføre betydelig risiko for arterieskade hos kvinner med Loeys-Dietz’ syndrom.

Forekomst

Forekomsten av Loeys-Dietz-syndromene er ukjent. Det antas at syndromet forekommer hos minst én av 100 000. Flere pasienter med Loeys-Dietz’ syndrom var tidligere antatt å ha Marfans syndrom, en annen arvelig bindevevssykdom. Genetiske tester gjør at man i dag enkelt kan skille diagnosene fra hverandre.

Årsak

Årsaken til Loeys-Dietz’ syndrom er en sykdomsgivende variant (mutasjon) i et gen som påvirker funksjonen til vekstfaktoren transformerende vekstfaktor beta (TGFb) i bindevevet. Sykdomsgenet kan være TGFBR1, TGFBR2, SMAD3, TGFB2, TGFB3 eller SMAD2. Mutasjonen kan være nedarvet eller nyoppstått hos pasienten. Alle typene er autosomal dominant arvelige, noe som innebærer at det er 50 prosent sannsynlig at barnet til pasienten arver sykdommen. Hver slekt kan ha sin egen forandring i det aktuelle sykdomsgenet.

Det antas at de fleste mutasjonene gir økt aktivitet av vekstfaktoren. Mens medfødte strukturelle utviklingsavvik (medfødte misdannelser) skyldes unormal funksjon av vekstfaktoren i fosterlivet, kan forstyrret funksjon av vekstfaktoren også gi svekkelse og skjørhet av bindevevet gjennom hele livet til pasienten.

Symptomer og funn

Symptomer og funn varierer noe ved de ulike typene Loeys-Dietz’ syndrom. Medfødte strukturelle utviklingsavvik forkommer oftest ved type 1 og 2, oftest i skjelettet og blodåresystemet. Den unormale funksjonen til TGFb gir svakhet av bindevevet gjennom hele pasientens liv.

Skjelett

Uvula bifida

Enkelte med Loyes-Dietz’ syndrom kan ha bred eller splittet drøvel.

Uvula bifida
Av /Shutterstock.

Forstyrret vekst av skjelettet kan påvirke pasientens kroppshøyde, oftest slik at vedkommende blir høy og langlemmet, som ved Marfans syndrom (marfanoid habitus). Men de kan også være lave i forhold til slektninger og ha relativt korte fingre. Medfødte forandringer i skjelettet i og ansiktsskjelettet kan hos noen gi spesielle ansiktstrekk eller påvirket hodeform.

En del er født med ganespalte, eller bred eller todelt drøvel, som kan betraktes som et forstadium til ganespalte.

Blodårer

Det endrede bindevevet påvirker også arteriene. Strukturelle forandringer i arterier kan gjøre at disse fremstår som krøllete eller spiralformede på bildediagnostikk.

Alle typene gir tendens til utvidelse og riftdannelse (disseksjon) av veggene i store og mellomstore arterier. Det vanligste er at det skjer i voksen alder.

Bindevev i andre organer

Skjørt vev som lett revner og er vanskelig å sy er spesielt vanlig ved Loeys-Dietz’ syndrom type 1 og 2. Pasientene kan ha strekkbar hud som kan likne Ehlers-Danlos’ syndrom. Bindevevet i livmor og tarm kan også være svakt og skjørt.

Forekomsten av astma og allergi er relativt høy ved Loeys-Dietz’ syndrom.

Diagnostikk

Ved mistanke om Loeys-Dietz’ syndrom vil legen bestille en sekvenseringsundersøkelse av alle genene som kan gi Loeys-Dietz’ syndrom og liknende tilstander, slik som Marfans syndrom, Ehlers-Danlos’ syndrom og ikke-syndromiske arvelige bindevevssykdommer. Det er viktig at legen forsikrer seg om at undersøkelsen også kan påvise større delesjoner (utfall) og duplikasjoner (tillegg av genetisk materiale), som er årsak til sykdommen hos et mindretall av pasientene. Undersøkelse for delesjoner og duplikasjoner kan også bestilles separat hvis det ikke blir funnet noen mutasjon med sekvenseringsundersøkelsen.

Behandling

Noen medfødte utviklingsavvik, slik som ganespalte eller andre forandringer i skjelettet, kan behandles med kirurgi. Enkelte strukturelle forandringer i blodårer kan opereres. Personer med Loeys-Dietz’ syndrom følges vanligvis med årlig ultralydundersøkelse (ekko), CT eller MR, hvis det ikke er spesielle funn. Både voksne og barn med Loeys-Dietz-syndromene blir anbefalt å bruke blodtrykksmedisin for å forebygge utvidelse av arterier. Det vanligste er betablokkere. Hvis store arterier utvides til over en viss diameter, kan pasientene tilbys operasjon.

Da hovedpulsåren kan bli utvidet i svangerskapet på grunn av forandringer i blodvolum, blodtrykk og hormoner, må gravide kvinner med Loeys-Dietz’ syndrom følges hyppig med ultralydundersøkelser av sin egen aorta gjennom svangerskapet og i barselsperioden. På grunn av økt risiko for sprekkdannelse kan noen kvinner bli rådet til ikke å bli gravide.

Personer med Loeys-Dietz’ syndrom bør unngå unødvendige kirurgiske inngrep og invasive undersøkelser, spesielt de som har skjørt vev. Selv om det er bra å holde kroppen i form, skal de også unngå tunge løft og isometriske (statiske) øvelser på treningssenter.

Prognose

Naturlig forløp og prognose ved sykdommen ser ut til å avhenge av hvilken type Loeys-Dietz’ syndrom man har, men alvorligheten varierer selv hos pasienter i samme familie. Sprekkdannelse i hovedpulsåren er livstruende. Da diagnosen er relativt ny, er forventet levealder ikke kjent. Uansett kan prognosen bli gradvis bedre etter hvert som forbedret genetisk diagnostikk, bildediagnostikk, blodtrykksbehandling, oppfølging og kirurgiske metoder er blitt tilgjengelig.

Historikk

Den første typen Loeys-Dietz’ syndrom ble beskrevet i 2005. Det er beskrevet seks typer av syndromet, og typenes nummer svarer til rekkefølgen da de ble beskrevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg