Aortadisseksjon
Ved aortadisseksjon vil blodet trenge gjennom en rift i karveggens to innerste lag. Dette lager et nytt hulrom mellom de to ytterste lagene i karveggen.
Av /Radiopaedia.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Aortadisseksjon er en separasjon av hovedpulsårens (aortas) vegglag hvor det dannes en ny kanal for blodstrømmen i blodkarets vegg (falskt lumen). Tilstanden kan være livstruende da blodet kan sprenge seg inn i hjerteposen (hjertetamponade), blodforsyningen til blant annet hjerte, nyrer og tarm kan bli redusert eller opphevet og aorta kan sprekke.

Faktaboks

Uttale
aortadisseksjˈon

Årsaker

Pulsårer består av tre lag: det indre tunica intima, tunica media i midten og tunica adventitia ytterst. Det er uavklart om disseksjon primært skyldes en rift i tunica intima eller en blødning i tunica media som så fører til rift i intima. Disseksjon er hyppigere hos menn og risikofaktorer inkluderer blant annet høyt blodtrykk, aterosklerose, røyking, tidligere kirurgi på hjertet eller aorta og bindevevssykdommer som Marfans syndrom eller Loeys-Dietz' syndrom.

Symptomer

De fleste opplever akutte og sterke smerter i brystet eller ryggen. Man kan i tillegg få symptomer som følge av påvirkning av forskjellige organsystemer (hjertet, sentralnervesystemet, tarmen, nyrene, beina).

Diagnose

Det er vanlig at diagnosen stilles ved CT angiografi da det er en rask undersøkelse, og bildene kan også benyttes for å planlegge eventuell behandling. Diagnosen kan også bli stilt ved ekkokardiografi og MR angiografi.

Klassifisering

Aortadisseksjon, Stanford klassifisering

Aortadisseksjon

Disseksjon forekommer hyppigst i den delen av aorta som går gjennom brystkassen, og blodet kan sprenge seg vei både i retning hjertet og ned mot magen. Som følge av dette skiller man vanligvis mellom Stanford type A og B disseksjon.

Stanford type A vil være en disseksjon som affiserer aortas oppadstigende del av hjertet, og kan stenge av koronararteriene eller føre til hjertetamponade. Stanford type B involverer den nedadstigende del av aorta, og kan affisere blodårene til tarmene, ryggmargen, nyrene og beina.

Behandling

  • Behandle høyt blodtrykk og smerter.
  • Type A har høy dødelighet dersom den ikke opereres. Behandles som oftest kirurgisk, aorta erstattes med en kunstig blodåre.
  • Type B vil man i utgangspunktet ikke behandle kirurgisk, men overvåke utviklingen med gjentatte CT eller MR-undersøkelser både i den akutte fasen og senere. Dersom disseksjonen fører til nedsatt sirkulasjon i tarm, nyrer eller beina, og store aneurismer med eller uten ruptur (sprekk), vil dette som oftest behandles endovaskulært med stentgraft, unntaksvis med åpen kirurgi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg