Aortadisseksjon er en brist i aortas (hovedpulsårens) indre vegglag. Ved aortadisseksjon kan det dannes en ny kanal for blodstrømmen i selve åreveggen, som vil gi et todelt løp (dissekerende aortaaneurisme).

Disseksjonen opptrer i en syk aortavegg, oftest på grunn av aterosklerose og hypertensjon. Bindevevssykdommer som Marfans og Ehler-Danlos' syndrom disponerer for aortadisseksjon. I tillegg kan feil på hjerteklaffer, forsnevring av aorta og gjennomgåttt hjertekirurgi øke risikoen for aortadisseksjon.

Tilstanden gir vanligvis sterke og plutselig innsettende smerter i brystet, ryggen eller magen, avhengig av hvor disseksjonen opptrer. Aortadisseksjon kan gi sammenklemming av den øvre hulvenen og derfor stuvning bakover i det venøse kretsløpet, som igjen gir halsvenestuvning. Blokkering av arterier kan gi ulikt blodtrykk på armene (a.subclavia) eller i lysken (a.iliaca). Diagnosen stilles med billeddiagnostikk som CT, eventuelt ultralyd eller MR.

Aortadisseksjon er en alvorlig tilstand som krever kombinert medisinsk/kirurgisk vurdering og behandling. Behandlingen avhenger av hvor disseksjonen sitter, og eventuelle komplikasjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.