Fordeling av blodtyper i Rh-systemet i Norge

Rh + 85
Rh – 15
Kilde: SML

Rhesussystemet er et blodtypesystem med genetisk betingede antigener i cellemembranenrøde blodceller.

Faktaboks

Uttale

r'esus-

Etymologi
Navnet kommer fra den sørøstasiatiske rhesusapen, Macacus mulatta (tidligere kalt Macacus rhesus).
Også kjent som

Rh-systemet

Antigenene i Rh-systemet er proteiner som, i motsetning til ABO-systemets antigener, kun finnes på de røde blodcellenes overflate. Rh-systemets antigener bestemmes av to genområder (genloci) som kalles D og Cc/Ee. RhD-antigenet er det sterkeste Rh-antigenet og det som oftest fører til antistoffdannelse av betydning ved graviditet og ved blodoverføring (transfusjon). Fravær av dette antigenet spiller ingen rolle for de røde blodcellenes funksjonsdyktighet. I Norge er om lag 85 prosent av befolkningen RhD-positive.

Når man i det daglige snakker om Rh-positiv og Rh-negativ, er det henholdsvis tilstedeværelse og fravær av RhD man tenker på.

Immunisering

Rh-antistoffer er hovedsakelig av IgG klasse og dannes etter immunisering med Rh-antigener. De påvises med antiglobulinreaksjon og utløser vanligvis ekstravasal hemolyse.

Blodoverføring

Hvis en person får én eller flere Rh-uforlikelige blodoverføringer (transfusjoner) kan mottakerens immunsystem stimuleres til å lage antistoff mot det uforlikelige Rh-antigenet (oftest anti-D). Dette kan gi alvorlig transfusjonsreaksjon hvis pasienten på nytt blir utsatt for røde blodceller med det uforlikelige Rh-antigenet.

Graviditet

Hvis en RhD-negativ kvinne får et RhD-positivt barn og det før eller under fødselen kommer RhD-positive røde blodceller fra barnet over i morens blod, kan det føre til RhD-immunisering. Risikoen øker for hvert svangerskap. I et nytt svangerskap med et RhD-positivt foster vil eventuelle RhD-antistoffer hos moren gå over i fosterets blod og kunne utløse alvorlig rhesussykdom. Immunisering mot de andre Rh-antigenene er langt sjeldnere, men kan også gi alvorlig rhesussykdom.

For å unngå RhD immunisering gir man vanligvis RhD-negativt blod til RhD-negativ mottaker. Dette er særlig viktig ved transfusjon til RhD-negative kvinner i fertil alder for å unngå rhesussykdom ved senere svangerskap.

Antistoffer mot RhD-antigenet hadde før behandling med anti-D-immunglobulin ble innført ansvaret for de fleste tilfelle av hemolytisk sykdom hos nyfødte. Nå er antistoffer mot K-antigenet i Kellsystemet nest vanligst.

Historikk

Rhesusape i tre
Rhesusaper finnes i svært varierte leveområder, og lever i hovedsak av plantekost.
Av /Shutterstock.

RhD-antigenet og Rh-systemet ble kartlagt på grunnlag av komplikasjoner i forbindelse med blodoverføring og hemolytisk sykdom hos nyfødte. Rh er forkortelse for Rhesus og navnet kommer fra den sørøstasiatiske rhesusapen, Macacus mulatta (tidligere kalt M. rhesus). De første forsøkene som ga grunnlag for å definere RhD-antigenet ble utført på slike aper. Senere forskning viste at apen ikke har det samme antigenet som mennesket, og at det var en metodologisk tilfeldighet som gjorde at det tilsynelatende ble oppdaget hos apen. Apen bærer derimot antigenet LW (Landsteiner-Wiener), som også finnes hos mennesket og har en svak tilknytning til Rh-systemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg