Akuttfase er et uttrykk som brukes i medisinen på ulike måter, men fellesnevneren er at det dreier seg om noe som skjer i en kritisk, akutt fase, ved sykdom.

Idrettsskader

Rehabilitering av idrettsskader inndeles i tre faser:

  • akuttfase
  • rehabiliteringsfase
  • treningsfase

Akuttfasen varer fra noen dager til uker. Hovedmålet er å unngå forverring av skaden. Ved for eksempel ankelforstuing regnes akuttfasen som de første 48 timene, og målsettingen er å begrense blødning fra leddbånd og leddkapsel mest mulig og dermed unngå hevelse.

Hjerneslag

I den nasjonale retningslinjen for behandling og rehabilitering ved hjerneslag er akuttfasen definert som den første uken etter debut av symptom. Denne tidsperioden har igjen blitt delt opp i hyperakutt fase (0–12 timer), akutt fase (72 timer) og subakutt fase (til utskrivelse fra slagenheten).

Betennelse

Betennelse av ulike årsaker, blant annet infeksjoner, kan gi utslag på en rekke markører. Noen av disse kan måles ved hjelp av blodprøver og kalles akuttfaseproteiner. Konsentrasjonen av akuttfaseproteiner vil øke kraftig ved infeksjoner og betennelser. Eksempler på akuttfaseproteiner er CRP, haptoglobin og fibrinogen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg