CRP er et protein som leveren produserer i forbindelse med en betennelse. Mengden CRP i blodet kan måles i en liten bloddråpe fra fingeren eller i en blodprøve fra armen. Måling av CRP går raskt, og testen brukes for å oppdage og følge utviklingen av betennelsesreaksjoner.
Faktaboks
- Etymologi
-
CRP er en forkortelse for C-reaktivt protein
Leveren begynner å lage CRP hvis kroppen har en betennelsestilstand. Det er mange årsaker til betennelse, for eksempel kutt og skader, infeksjoner med bakterier eller virus, autoimmune sykdommer og celledød. CRP gir ofte høyere verdier ved bakterielle infeksjoner enn virusinfeksjoner. Lungebetennelser som skyldes bakterier vil derfor ofte gi en høy CRP, mens milde virusinfeksjoner som forkjølelse bare vil gi en liten økning i CRP. CRP kan imidlertid også stige ved virusinfeksjonene influensa og kyssesyken.
Hos friske er CRP vanligvis under 5 mg/l.
Kommentarer (2)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
I avsnittet om halveringstid, er det der òg tale om mg/l?
svarte Halvard Hiis
Ja, det stemmer. Jeg har lagt inn benevning nå. Vennlig hilsen Halvard
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.