Aorta descendens (pars abdominalis) er den delen av hovedpulsåren som går fra passasjen gjennom mellomgulvet (diaphragma) og til den deler seg i to (bifurcatio aortae) til underekstremitetene og bekkenorganenes arterier.

Faktaboks

Uttale

a'orta des'endens

Etymologi

latin: descendere, 'senke ned'

Også kjent som

bukaorta, abdominalaorta

Forløp

Denne delen av den nedstigende aorta er 13–14 centimeter lang, fra den passerer gjennom hiatus aorticus i diaphragma (sammen med ductus thoracicus), i høyde med ryggvirvlene T10-L1, alt etter diaphragmas bevegelse og stilling. Arterien er her omgitt av stabiliserende muskelbånd fra hver side av mellomgulvets pars lumbalis, og den deler seg i høyde med lendevirvlene L4–5. Underveis avgir aorta descendens viktige, delvis parede grener til abdominalorganene, bukhinnen og bukveggen. En tynn mediangren (arteria sacralis mediana) fortsetter fra bifurkaturen langs fremsiden av korsbeinet (os sacrum).

Anatomisk nøkkelinformasjon

  1. arteria phrenica inferior går paret til undersiden av mellomgulvmuskulaturen,
  2. truncus coeliacus (tripus Halleri) avgår uparet like under passasjen gjennom diaphragma og forgrener seg videre til innvollsorganene,
  3. arteria mesenterica superior avgår uparet til den første 2/3 av tykktarmen, hele tynntarmen og med grener til bukspyttkjertelen (pancreas),
  4. arteria suprarenalis media avgår paret til binyrene,
  5. arteria renalis avgår paret i rett vinkel til nyrene,
  6. arteria testicularis/ovarica avgår paret som ganske tynne blodkar til mannens testikler og kvinnens eggstokker,
  7. arteria mesenterica inferior avgår uparet til den resterende nedre tredjedelen av tykktarmen,
  8. arteriae lumbales avgår i flere avsnitt paret til muskulaturen i bukveggens nedre del.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg