polymyalgia revmatika

Artikkelstart

Polymyalgia revmatika, skyldes betennelse rundt kroppsnære ledd, men oppleves av pasienten som muskulær stivhet og smerter. Sykdommen er nært beslektet med temporalisarteritt som den kan opptre sammen med. Ved temporalisarteritt foreligger det betennelse i karveggen til hodets overfladiske arterier, spesielt tinningsarteriene.

Faktaboks

Uttale
polymyalgˈia rheumˈatica
Også kjent som

polymyalgia rheumatica, PMR

Sykdommen varer typisk mellom 1 og 11 år, og behandling av polymyalgia revmatika gis i minst ett år. I de aller fleste tilfellene etterlater sykdommene ingen mén.

Utbredelse og årsaksforhold

Polymyalgia revmatika sees nærmest utelukkende hos personer over 50 år, og den etnisk nordiske befolkningen utvikler polymyalgia revmatika hyppigere enn andre grupper. I Norge vil over 50 personer av 100 000 bli rammet av sykdommen hvert år. Kvinner angripes noe oftere enn menn.

Sykdommens årsak er ikke kjent, men arvelige forhold er sannsynligvis av betydning.

Symptomer

Ved utviklingen av polymyalgia revmatika vil man i løpet av dager til uker kunne kjenne stivhet og smerter i kroppsnær (proksimal) muskulatur. Sykdommen rammer skulderbue, overarmer, nakke, hoftepartier, lår og lenderygg. Muskelstivheten ledsages ofte av lavgradig feber og en generell sykdomsfølelse. Over 10 prosent av pasientene har leddbetennelse, hyppigst i håndledd, knær og de innerste fingerleddene. Noen vil også få betennelse i slimposer, hyppigst i knehasen (såkalt Bakers cyste).

Muskelstivheten merkes best om morgenen og etter perioder med inaktivitet. Polymyalgia revmatika begynner ofte med lokaliserte plager, slik som smerter i en enkelt skulder, noe som kan gjøre det vanskelig å stille en riktig diagnose tidlig i sykdomsforløpet.

Diagnose

Diagnosen polymyalgia revmatika stilles på grunnlag av det kliniske bildet av muskulær stivhet i kroppsnære områder kombinert med forhøyet senkningsreaksjon (SR), noe som kan påvises hos over 95 prosent av alle som har sykdommen. Forhøyet c-reaktivt protein (CRP) kan også ses hos de fleste.

Ultralydundersøkelser kan vise betennelse i slimposer, og noen pasienter har lett forhøyet antall hvite blodlegemer og blodplater i blodet (leukocytose og trombocytose).

Komplikasjoner

Det er svært sjelden komplikasjoner ved polymyalgia revmatika. Sykdommen er ikke forbundet med noen vesentlig økt hyppighet av kreftsykdom eller hjerte-kar-sykdom sammenliknet med personer av samme alder.

Behandling og forløp

Polymyalgia revmatika behandles med kortikosteroidtabletter av typen prednisolon. Andre betennelsesdempende medisiner har ingen effekt. Ved plagsomme leddbetennelser kan metotreksat forsøkes, eller injeksjoner av kortikosteroid direkte i ledd.

Historikk

Tilstanden polymyalgia revmatika ble første gang beskrevet i 1888, mens navnet polymyalgia revmatika først ble foreslått av David Barber i Manchester 1957. I 1890 ble Sir Jonathan Hutchinson den første som beskrev det kliniske bildet av temporalisarteritt. Over 40 år senere (1932), viste Bayard Taylor Horton ved Mayoklinikken i USA at sykdommen skyldes betennelse i tinningsåren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Joachim Eikeseth

Det står skrevet: "Det alvorligste er synsforstyrrelsene som kan føre til tap av synet, ikke sjelden dobbeltsidig. Grener fra tinningarterien forsyner nemlig øyet med blod. "Tinningarterien (a. temporalis) har aldri forsynt øyet med blod. Det er en grunnleggende feil. Tinningarterien kommer ifra a. carotis externa, og ikke a. carotis interna. Øyets blodforsyning kommer derimot gjennom a. oftalmica (derav navnet) som igjen er første grenen fra a. carotis interna.Grunnen til at temporalis arteritt kan gi synstap er at det er en systemisk sykdom som også rammer de små arteriene til øyet. Navnet skyldes at a. temporalis er lett tilgjengelig for biopsi, og har derfor blitt gullstandarden. Man kan også palpere en øm og knudrete a. temporalis ved temporalis arteritt.

skrev Svein Ingebrigtsen

Når en har hatt denne sykdommen for4 år siden, kan en da få den igjen senere???

skrev Thale Kristin Olsen

Hei Svein,Det er ikke uvanlig at pasienter som har hatt polymyalgia rheumatica blir syke igjen. Noen forskningsstudier har funnet at dette gjelder opp mot 50% av pasientene.Kilde: "Treatment of polymyalgia rheumatica - Relapse" på uptodate.com: http://www.uptodate.com/contents/treatment-of-polymyalgia-rheumatica?source=search_result&search=polymyalgia+rheumatica&selectedTitle=2~77#H10Hilsen Thale

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg