Dalteparin er et legemiddel som hindrer blodproppdannelse ved å hindre blodet i å koagulere. Dalteparin benyttes i behandling og forebygging av hjerteinfarkt og hjerneslag, ofte i sammenheng med kirurgi. Dalteparin gis intravenøst eller subkutant og har en umiddelbar effekt.

Dalteparin er et lavmolekylært heparin.

Virkningsmekanisme

Koagulasjon er en prosess der blodet klumper seg (koagulere) og er en viktig prosess for å begrense og stoppe blødninger. I noen tilfeller kan koagulasjon føre til blodpropp (trombose), noe som kan forhindre blodtilførselen til hele eller deler av kroppens organer. Koagulasjon styres av et komplisert system bestående av celler og proteiner som spalter hverandre i en kaskade. Proteinene i koagulasjonskaskaden reguleres nøye med stimulerende og hemmende faktorer.

Dalteparin virker hemmende på blodkoagulasjonskaskaden og hindrer blodet fra å koagulere på en lignende måte som heparin. Dette skjer ved at dalteparin forsterker aktiviteten til den fysiologiske kroppens egne koagulasjonshemmer antitrombin III. Dette medfører en hemming av koagulasjonsfaktor Xa og trombin, som spiller en viktig rolle i blodkoagulasjonen. Dalteparin fjernes fra kroppen gjennom nyrene.

Bruk

Lavmolekylære hepariner, som dalteparin, har en lengre virkningstid enn standard heparin. Derfor er de normalt foretrukket. Pasienter kan lære å injisere seg selv hjemme. Dalteparin doseres individuelt.

Preparater

Dalteparin er markedsført i Norge med handelsnavnet Fragmin. Fragmin er en injeksjonsvæske som kan gis intravenøst eller subkutant.

Forsiktighetsregler

Dalteparin og andre lavmolekylære hepariner er frarådet hos pasienter med nyresvikt, der standard heparin er forbeholdt. Dalteparin kan benyttes av gravide og ammende under nøye oppfølging av lege. Legemiddelet vil i liten grad gå over i morsmelken på grunn av molekylets størrelse.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene ved bruk av dalteparin er smerter ved injeksjonsstedet, blødninger og et redusert antall blodplater (trombocytopeni) i blodet. Andre og mer sjeldne bivirkninger som kan forekomme ved bruken av dalteparin er akutte og alvorlige allergiske reaksjoner, forbigående håravfall (alopesi), spalting av frie fettsyrer til triglyserider (lipolyse) og sjeldne hudreaksjoner.

Overdosering

Ved overdosering av dalteparin er det stor risiko for indre blødninger. Symptomer av dette kan forekomme som lette blåmerker, neseblod, blod i urinen eller avføringen og blødninger fra sår som ikke vil stoppe. Ved overdose må blødningsrisikoen vurderes og følges opp. Ved alvorlige blødninger kan protamin intravenøst vurderes som motgift. Protamin motvirker den antikoagulerende effekten til dalteparin, men opphever ikke effekten til dalteparin fullstendig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg